Styrelse afviser kritik af ny lov
Bygningsstyrelsen er ikke enig i de kritikpunkter, som flere parter har fremført mod ny lov
Bygningsstyrelsen afviser kritikken, som overordnet går på følgende aspekter:
1) at detaljerede kvalitetskrav til de indledende faser i et byggeprojekt er røget ud af bekendtgørelsen og er blevet erstattet af vage hensigtserklæringer.
2) at bekendtgørelsen og vejledningen er præget af ord som bør" og kan" - eksempelvis er der i forbindelse med kravene til totaløkonomiske beregninger kun fastsat minimumskrav om beregninger for energiforbruget.
3) at det er uhensigtsmæssigt, at der er så stort et fokus på offentlige-private partnerskaber (OPP), da der findes andre modeller, som tager højde for totaløkonomi.
Kvalitet ikke slækket
Bygningsstyrelsen er ikke af den opfattelse, at der er mindre fokus på kvalitet i den nye bekendtgørelse og vejledning og påpeger, at den gamle bekendtgørelses afsnit om kvalitet er rykket til vejledningen.
- Denne overførsel er ikke ensbetydende med, at der i bekendtgørelsen slækkes på, at der skal være fokus på kvalitet i byggeriet. Tværtimod holder bekendtgørelsen fast i det væsentlige, nemlig at få fastlagt, hvilket kvalitetsniveau et givent byggeri skal have ud fra formål og økonomi. For at være sikker på at opnå et givent kvalitetsniveau i et byggeri, kan man så vælge at benytte de praktiske råd om kvalitetssikring, der fremgår af vejledningen. Målet om kvalitet i byggeriet fjernes altså ikke ved at overføre kapitlerne om sikring af byggeteknisk kvalitet til en vejledning, men parterne stilles mere frit, skriver Bygningsstyrelsen i et skriftligt svar til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Bygningsstyrelsen skriver desuden, at den vurderer, at kvalitetsikringskrav i betydelig grad afhænger af, om de indgår i det konkrete aftalegrundlag mellem bygherren og leverandører - eksempelvis i ydelsesbeskrivelser og byggesagsbeskrivelser, hvor kvalitetssikring allerede har en fremtrædende placering.
- Disse kvalitetssikringsformuleringer i aftalegrundlag kan være mindst lige så forpligtende for parterne som formuleringer i en bekendtgørelse, skriver styrelsen.
Ikke kun energiforbrug
I den nye bekendtgørelse står der i forbindelse med kravet om totaløkonomiske beregninger, at der som minimum skal foretages beregninger for energiforbruget.
- Vedrørende kritikken af totaløkonomiske beregninger er det ikke Bygningsstyrelsens vurdering, at der med bekendtgørelsen lægges op til, at der kun foretages energiberegninger. Der skal foretages beregninger på relevante parametre i forhold til de samlede udgifter til opførelse og drift i forhold til levetid. Beregninger af energiforbrug indgår som et minimumskrav, svarer styrelsen, som ikke uddyber yderligere, hvorfor man ikke har valgt at fastsætte krav om andre totaløkonomiske aspekter end bare energiforbruget.
OPP i fokus
Bygningsstyrelsen påpeger, at det store fokus på OPP i bekendtgørelsen og vejledningen følger intentionen i lovgivningen, men siger samtidig, at OPP ikke er begrænset til en bestemt kontraktuel model.
- Der kan derfor være tale om både privat og offentligt ejerskab, sidstnævnte f.eks. som et samlet udbud i form af en totalentreprisekontakt med en tilhørende driftsaftale, skriver Bygningsstyrelsen, som samtidig fremhæver, at den mener, at OPP-løsninger i bund og grund er relevante i Danmark.
Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen sagde i Licitationen torsdag, at Bygningsstyrelsen måtte sidde med en dårlig smag i munden, når de sender vejledningen ud i kølvandet på, at styrelsen selv lige har aflyst et stort OPP-projekt om et kontorknudepunkt på Kalvebod Brygge.
Udbuddet blev aflyst på grund af manglende konkurrence. To af de prækvalificerede var gået konkurs, og en tredje trak sig på grund af betingelserne i udbuddet - heriblandt at det offentlige ikke havde pligt til at overtage byggeriet efter kontraktens udløb.
Bygningsstyrelsen fastholder i sit skriftlige svar, at konkurserne var skyld i aflysningen, og at styrelsen har gennemført flere OPP-projekter, hvor staten ikke er forpligtet til at erhverve byggeriet efterfølgende.
Styrelsen påpeger, at det ikke hidtil har givet anledning til problemer.