23948sdkhjf

Vil regeringen virkelig fjerne praktikpladser?

Det går i den gale vej med antallet af praktikpladser i Østjylland.

Det seneste år er antallet af indgåede uddannelsesaftaler faldet fra 349 sidste år til 257 i år. Det er særligt indenfor malerfaget, at der mangler praktikpladser. Det er i høj grad de små og mellemstore virksomheder, der har tradition for at ansætte lærlinge.

Men de virksomheder er mærket af krisen, og af det faldende privatforbrug, som betyder, at der helt naturligt både bliver færre medarbejdere og færre lærlinge i netop de virksomheder. Derfor er det mig en gåde, hvordan regeringen kan holde fast i at flere unge skal have en praktikplads og samtidig fjerne alle de ordninger, som er med til at generere praktikpladser.

For eksempel vil regeringen fjerne praktikpladspræmien, som giver 70.000 kr. til de virksomheder, der uddanner en lærling. Det er en ordning, hvor alle virksomhederne betaler til praktikpladspræmie-ordningen gennem Arbejdsgivernes ElevRefusion.

På den måde kommer de virksomheder, der ikke tager lærlinge til indirekte at betale til de virksomheder, der tager et uddannelsesansvar. En fair ordning, der samtidig er med til at dække de udgifter, som det koster at have en lærling i de første måneder af læretiden. Jeg hører fra mange små og mellemstore virksomheder i Østjylland, at praktikpladspræmien er afgørende, når de skal beslutte, hvor mange lærlinge de tør tage ind, eller om de overhovedet tør tage en lærling – særligt i en tid, hvor der ofte ikke er ordrer ret langt ud i fremtiden.

Og som om det ikke var nok, så vil regeringen også stoppe BoligJobordningen, som giver arbejde til særligt de små og mellemstore virksomheder. En ordning, der alene i 2012 har skabt 5.000 arbejdspladser rundt omkring i hele landet – heraf cirka 500 praktikpladser.

Danmark har ikke råd til at miste hverken arbejdspladser eller praktikpladser. Særligt ikke når der i forvejen alene inden for byggeri og anlæg står 2.300 unge og mangler en praktikplads.

Dansk Byggeri Østjylland havde en forventning om, at udviklingen var på vej i den rigtige retning, og at de mange bygge- og anlægsprojekter i Aarhus og omegn ville give ekstra praktikpladser. Men med regeringens planer om at fjerne to ordninger, der genererer en hel del praktikpladser, så er der ingen grund til at have positive forventninger til 2013 – tværtimod vil køen af unge i Østjylland uden en praktikplads desværre vokse.

Jeg håber, at regeringen tænker sig om en ekstra gang og ser fornuften i at bevare både praktikpladspræmien og BoligJobordningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.099