23948sdkhjf

DF kræver svar: Frygter kinesisk monopol i Grønland

DF vil have svar på, hvad regeringen vil gøre for at undgå kinesisk monopol på sjældne jordarter fra Grønland.
Begynder stormagten Kina at udvinde sjældne jordarter fra Grønlands undergrund, er der grund til at være bange for, at landet sætter sig på et monopol.

Og det må for alt i verden ikke ske, lyder melding fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter et samråd omkring minedriften i Grønland.

- Det er rigtigt, når udenrigsministeren gør det klart, at kineserne ikke skal sidde på monopolet. Problemet er, at der ikke kommer svar fra regeringen på, hvordan vi undgår at kinesiske statsselskaber får monopol, hvilket er meget sandsynligt, siger han.

Han kommer selv med et svar på, hvad udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil gøre for at dæmme op for den problematik.

- Det rigtige svar fra dansk side er at sige, at danske, europæiske og amerikanske firmaer helt anderledes aktivt kan gå ind og deltage i råstofudviklingen. Det er den eneste måde, man kan undgå kinesisk dominans. Den vej bør vi gå, siger formanden.

Han mener, at det er en sag, der skal afklares med det samme, selvom der endnu ikke forelægger et lovforslag. Foreløbig er forslaget sendt til høring efter det grønlandske valg, der finder sted den 12. marts.

- Det er noget, man skal være opmærksom på fra start. Hvis først kinesiske selskaber får mulighed for at udvinde særlige jordarter, så kan vi jo ikke komme rendende bagefter og sige ups, det var et uheld, siger han.

Derfor opfordrer han til, at Danmark ikke undervurderer Kinas interesse i Grønland og det arktiske generelt.

- Vi må ikke være naive, Kina er ikke et demokrati, men et diktatur, der ønsker at fastholde monopolet på sjældne jordarter, som jo er metaller, vi skal bruge indenfor alle mulige ting, vi har i vores dagligdag.

- Hvis man har monopol og kan sætte sig på prisfastsættelsen, så har man en meget stor magt over en stor del af verden, siger Dansk Folkepartis formand.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093