På toppen af klima-byggeriet
Et hvidt tag, 100 procent genanvendeligt - baseret på vegetabilske komponenter - og med en høj- reflekterende overflade. FN Byen i København stiler mod klimatoppen
Vi befinder os på toppen af Nordhavnen, på det, der skal blive den nye FN By i en hastigt voksende og supermoderne bydel. Og vi er taget herop for at opleve taglægning i Champions League-klassen.
Men netop den kraftige blæst, forstærket af det åbne Øresund, har også betydet, at arbejdet med det ikke helt almindelige hvide tag med solceller flere gange har måtte indstilles.
- Den blæst, vi oplever i dag, er ingenting, fortæller entrepriseleder Kenneth Sandberg fra Multi Tag Entreprise, mens Licitationens journalist og fotograf gør deres bedste for at holde sig fast, opildnede af den gode udsigt og et projekt, der har sat alle sejl til.
- Vejret og især blæsten heroppe har flere gange gjort noget uheldigt for byggeplanerne, og i det hele taget har logistikken omkring taglægningen været den store udfordring, siger Kenneth Sandberg, der fortæller, at den trange plads og det skarpe tidspres har betydet, at så snart tagmaterialerne var sendt til tops, skulle de også monteres.
Ikke kompromis
FN-huset er på alle måder været en usædvanlig byggeplads, hvor første etape, der sluttede lige før sommerferien, blev forsinket med cirka tre måneder. Til gengæld er der ikke blevet gået på kompromis med hverken materialer, energiregnskaber eller håndværksmæssig perfektion.
Sikkerheden i og omkring FN-huset på Nordhavnen vil - når det til nytår er klar til indflytning - være seks gange større end i Københavns Lufthavn - og nærmest kunne sammenlignes med et fort, komplet med voldgrav rundt om.
- Jeg har i hvert fald ikke før arbejdet et sted, hvor der blev gjort så meget ud af detaljerne, fortæller Kenneth Sandberg.
Hvidt og grønt tag
Peter Kranz, adm. direktør for Eurotag Danmark A/S, er også med oppe på taget. Og han er stolt over, at FN Byen på Marmormolen har valgt hans firma til sammen med Multi Tag Entreprise at sørge for en tagmembranløsning, der rækker langt ind i fremtiden.
- Vi har blandt andet leveret det hvide tag hvor der monteres solceller hele 5.000 kvm. Taget er et Derbipure-tag, som er cradle-to-cradle certificeret. At taget er hvidt betyder, at solcellernes effekt bliver forstærket med op til syv procent på grund af det hvide tag, som giver en maksimal temperatur på 45 grader og dermed en kølende virkning, som igen øger solcellernes effekt, siger han.
- Præsident Obamas miljørådgiver har iøvrigt regnet sig frem til, at hvis hele verden beklædte sine bygninger med hvide tage, ville vi kunne skære 14 år af samtlige bilers miljøforurening, siger Peter Kranz til Licitationen.
8.000 kvadratmeter
Hans firma laver også cirka 8.000 kvm tag på FN-byggeriet med Derbigum, hvorpå der lægges et grønt tag, så de ansatte i FN Byen blandt andet har noget pænt at kigge på. Men først og sidst vil de grønne tage være med til at opsamle regnvand, som ellers kunne bidrage til oversvømmelser.
Han understreger desuden, at overfladen forbliver hvid, takket være den såkaldte EasyClean-teknik.
- Membranen er baseret på vegetabilske komponenter, og er armeret med et komposit-indlæg af blandt andet glasfibervæv imprægneret med acryl. Det giver en højreflekterende overflade, fortæller han, mens vi begiver os rundt blandt travle håndværkere på toppen af Nordhavnen.
- Om 64 år har kloden ikke mere olie, derfor er det rart at vide, at vi allerede nu har været forudseende, siger Peter Kranz.
Derbipure-taget reducerer udledningen af CO2 i tagets meget lange levetid. ligesom de grønne tage er velegnet til opsamling af regnvand, siger han.