23948sdkhjf

Klausul virker og giver lærepladser

Pihl går sammen med erhvervsskole nye veje for at få lærlinge på Nordhavnsvej-projektet
Tvang virker. Københavns Kommunes krav om et vist antal lærlinge på det store projekt med en ny vej og tunnel fra Lyngbyvej til Nordhavnen, får entreprenørvirksomheden E. Pihl & Søn A/S til at gå nye veje for at overholde klausulen. Pihl ansætter lærlinge, som så udlånes til den polske underentreprenør Budomex.

Pihl og tyske Züblin er i et joint venture hovedentreprenør på det 1,2 mia. kroner store projekt. Et af vilkårene fra bygherren Københavns Kommune er en social klausul, som indebærer, at der i løbet af anlægsperioden skal beskæftiges 27 lærlingeårsværk ved projektet. I modsat fald får entreprenørerne dagbøder.

Udfordringen for Nordhavnskorsortiet - som Pihl-Züblin samarbejdet hedder - er, at en stor del af betonarbejdet udføres i underentreprise af Budomex, som ikke er godkendt som uddannelsessted, idet de ansatte udelukkende er polakker.

Det er en henvendelse fra EUC Sjælland om et samarbejde, der har fået Pihl og Budomex til i første omgang at ansætte tre ekstra lærlinge ud over de to, som Pihl allerede har på projektet.

Stor interesse

- Vi henvendte hos i foråret til Pihl med henblik på at etablere en partnerskabsaftale, som vi har det med andre entreprenører og i øvrigt også bygherrer. Det var i den forbindelse vi diskuterede de særlige udfordringer, der er med at få lærlinge på Nordhavnsvej-projektet, og en af modellerne, som vi skitserede, er den nu valgte, hvor det er Pihl, der ansætter og betaler lønnen og udlåner lærlingene til Budomex, fortæller Karin Parbst, kursuschef hos EUC Sjælland.

Hun oplyser, at der har været stor interesse fra de praktikpladssøgende lærlinge på skolen i Næstved for at få læreplads på Nordhavnsvej-projektet.

- Vi troede, at det ville være svært at få de unge til dels at køre langt efter praktikpladsen, dels indgå i et polsk sjak, men mange betragter det som en spændende udfordring. De gør det ikke i desperation, men fordi de synes, det lyder spændende. Vi hører så mange historier om, at de unge ikke er parat til at flytte sig, så jeg synes, det er lidt af en solstrålehistorie, siger Karin Parbst.

Social forpligtelse

Af de tre lærlinge er to netop begyndt, mens den tredje følger efter i næste uge. Der kan blive tale om en fjerde uddannelsesaftale på tilsvarende vilkår. Der er i første omgang tale om korte uddannelsesaftaler frem til næste skoleperiode. Lærlingene er på forskellige stadier i deres uddannelse.

Jesper Boilesen, der er Pihls projektchef på Nordhavnsvej, oplyser, at der ikke er nogen direkte sammenhæng med den sociale klausul og særlige uddannelsesaftaler med udlån til Budomex.

- Det handler om den sociale forpligtelse, som vi har til at uddanne, men det gør da ikke noget, at det også tæller i forhold til de årsværk, vi er forpligtet til, siger han.

Jesper Boilesen understreger, at der bliver tale om korte uddannelsesaftaler, fordi arbejdet på Nordhavnsvej er så relativt ens, at det ikke kan give basis for en ordinær og fuld uddannelsesaftale. Arbejdssproget for lærlingene hos Budomex bliver engelsk eller tysk.

Bygherrens projektleder Anne Kongsfeldt hilser initiativet velkommen.

- Det vigtigste for os er, at vi får det antal lærepladser, som er aftalt, og at lovgivningen overholdes. Vi går ud fra som givet, at der bliver tale om gode lærepladser, der sikrer en ordentlig uddannelse for de involverede, siger projektlederen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097