23948sdkhjf

FAKTA: Her er regeringens nye borgernære initiativer

Finanslovudspillet for 2014 indeholder en række nye, borgernære initiativer. Få et overblik her.
Regeringen vil med finansloven for 2014 starte en række nye initiativer for at trække samfundet i den rigtige retning.

Infrastruktur og velfærd:

* Ny anlægsreserve på 1 ekstra milliard skal sikre mulighed for nye investeringer. Det skal bidrage til at holde hånden under økonomien samtidig med, at den danske budgetlov og EU's finanspagt overholdes.

* Der afsættes 75 millioner kroner årligt til kampen mod social dumping.

* Regeringen vil iværksætte en styrket indsats rettet mod socialt udsatte børn og unge for 70 millioner kroner årligt frem til 2017. I alt bliver det 280 millioner kroner til de sociale 2020-mål, som regeringen præsenterer i efteråret.

* En ny handlingsplan skal udarbejdes til bekæmpelse af vold i familien og nære relationer. Der afsættes i alt 36 millioner kroner frem til 2017.

Sundhed:

* Sundhedsområdet får en samlet prioritering på 1,5 milliarder kroner, hvoraf halvdelen er nye midler, mens resten finansieres med "omprioritering."

* Heraf går 1,1 milliard kroner til øget regional sundhedsindsats, hvilket dækker over udgifter til øget aktivitet på sygehuse, øgede udgifter til sygehusmedicin og lignende.

* Oven i den øgede, regionale indsats går 150 millioner kroner årligt frem til 2017 til regeringens sundhedsudspil.

- Initiativerne inkluderer partnerskaber til realisering af de nationale mål, en styrkelse af alkoholbehandlingen, hjælp til rygestop for storrygere, færre genindlæggelse af nyfødte og et lighedstjek af sundhedsvæsnet.

- Styrket indsats på kræftområdet, herunder rehabilitering af kræftpatienter og multisyge og en udvidelse af HPV-vaccinationsprogrammet, herunder et nyt opfølgningsprogram.

- Høj kvalitet for alle, herunder en synlighedsreform, der skal skabe synlighed om sundhedsvæsnets resultater, en strategi for patientinddragelse, initiativet "Patientsikker Kommune" og indsatser til forebyggelse af sygehusinfektioner.

* Ny udrednings- og behandlingsret i psykiatrien indfases frem til 2015 og skal i højere grad sidestille psykiske lidelser med fysiske sygdomme.

* 250 millioner kroner skal gå til "fælles løsninger på tværs af sektorgrænser med sigte på blandt andet de kroniske patienter."

* Der bliver afsat cirka 180 millioner kroner fra 2014 til 2017 til styrket tilsyn og kontrol samt mere viden om kemiske stoffers farlighed.

Uddannelse:

* Investeringerne i uddannelsesområdet løftes netto med cirka 600 millioner kroner.

- Heraf sættes 100 millioner kroner mindre af til ungdomsuddannelserne.

- De videregående uddannelser får et løft på 700 millioner kroner.

* SU-udgifterne løftes med 1,7 milliarder kroner i forhold til 2013.

* Pengene til uddannelsesområdet kommer blandt andet fra en målretning af statens voksenuddannelsesstøtte (SVU), der målrettes uddannelsessøgende, der ikke allerede har en videregående uddannelse.

* Herudover vil regeringen "målrette" de gymnasiale suppleringskurser, ligesom tilskud til udvekslingsophold for unge under 18 år afskaffes.

* Folkeskolen styrkes i forlængelse af reformen med 4,5 milliarder kroner i 2014-2017. I 2014 er styrkelsen på 870 millioner kroner. Det indeholder blandt andet:

- 97 millioner kroner til efteruddannelse af lærere, pædagoger og ledere, mens 139 millioner kroner afsættes til "ledelsesinformation, undervisningsmiljø og læringskonsulenter med videre."

- 130 millioner til digitale læringsformer og it i undervisningen.

* Til efterårets reformudspil for erhvervsskolerne har regeringen afsat 715 millioner kroner i 2014.

- Heraf er 422 millioner kroner afsat i "reserve til erhvervsuddannelse med videre."

- Dertil kommer 293 millioner kroner i "videreførelse af midlertidige takstforhøjelser."

Øvrige initiativer:

* De offentlige forskningsmidler fastsættes til 1,09 procent af BNP, hvilket svarer til 20,8 milliarder kroner.

* Regeringen afsætter samlet 800 millioner kroner i årene 2014-2017 til grøn omstilling.

* Satspuljen for 2014 er på cirka 350 millioner kroner og skal ifølge regeringen gå til indsats mod ungdomskriminalitet, psykiatri, handicapområdet og udsatte voksne.

* Der sættes 50 millioner kroner ekstra af om året frem til 2017 til at styrke indsatsen og forebyggelsen mod bandekriminalitet.

* For at skabe ro om DSB's økonomi vil regeringen annullere VK-regeringens besluttede besparelse på 300 millioner.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109