23948sdkhjf

Eksporteventyr gennem samarbejde

Efter brandprøvning hos Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut er virksomheden Alutec klar til at erobre markedet. Vejen frem har blandt andet været videnkuponer
Skal vi ikke flytte væggen? Det er jo så nemt!

Sådan kan det meget vel komme til at lyde fremover i virksomheder, som anvender et ny skillevægssystem, som er udviklet af virksomheden Alutec i Jyllinge ved Roskilde.

Skillevæggene af fibergipsplader kan nemlig hurtigt monteres ved hjælp af “usynlige" samleprofiler uden brug af skruer, og væggene kan lige så nemt demonteres igen med genbrug for øje.

- Mange arkitekter og bygningsejere efterspørger fleksible løsninger. Ingen kender jo fremtidens behov, så det er en stor fordel, at det er nemt at indrette bygningen til nye anvendelser, siger direktør Carsten Hasselbalch fra Alutec, der har europæisk patent på systemet og planer om at markedsføre det i adskillige lande.

Mødte skepsis

Derfor har Alutec samarbejdet med Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) i et projekt, der i januar 2012 førte til en brandklassifikation af systemet.

System I omfatter profiler langs gulv, loft og vægge. Hertil kommer to 12 millimeter fibergipsplader med et lag rockwool imellem og særlige stolpeprofiler, der bogstavelig talt med et snuptag samler fibergipspladerne.

Og det var de særlige videnkuponer, som gjorde projektet muligt.

- På forhånd mødte vi en vis skepsis over for, om det nye system kunne klare brandkravene. Derfor kontaktede vi DBI, der foreslog os et projekt med finansiering fra en videnkupon, fortæller Carsten Hasselbalch.

Videnkuponer er et tilbud fra Styrelsen for Forskning og Innovation til små og mellemstore virksomheder, der ikke har samarbejdet med videninstitutioner som for eksempel DBI før.

Virksomheden kan få op til 100.000 kr., som skal anvendes til køb af forskningsbaseret viden. Det kan for eksempel være i forbindelse med produktudvikling, hjemtagning og implementering af ny teknologi, innovation eller løsning af konkrete tekniske problemer.

Prøvning i modelovn

Alutec brugte videnkuponen til blandt andet at få foretaget en udviklingsprøvning af vægsystemet. Det vil sige en brandprøvning i mindre skala i en særlig modelovn hos DBI.

Prøvningen skete med henblik på at få viden om, hvordan systemet eventuelt skulle videreudvikles for at opfylde kravene til brandmodstandsevne.

- Prøvningen gav os nyttig viden om systemet, og vi lærte en masse både om vores produkt og om brandmodstand, således at vi kunne optimere vores løsning. Prøvningen overbeviste os også om, at vi skulle gå videre med en klassifikationsprøvning i fuld skala, siger Carsten Hasselbalch.

Test bestået

Derfor blev en tre gange tre meter skillevæg monteret foran en af DBI’s store prøvningsovne i januar.

Herefter skabte kraftige gasbrændere et standardiseret brandforløb inde i ovnen for at dokumentere, hvor længe væggen kunne modstå flammer og varme.

Resultatet blev “bestået" og en teknisk brandklassifikation som bygningsdel i brandklasse EI 30/E 60. Dermed nåede Alutec et stort mål: At kunne markedsføre System I til en lang række formål.

- Vi overvejer nu, om vi skal videreudvikle systemet, så vi kan opnå brandklasse EI 60 uden brug af et ekstra lag fibercementplader. Vi var ikke så langt fra ved prøvningen, og hvis det også bliver en succes, vil det udvide markedet betragteligt, siger Carsten Hasselbalch.

Styrker udviklingsforløb

Projektet er et godt eksempel på, hvad man kan bruge modelovnen til, mener teknisk assistent Allan Laursen fra DBI.

- En stor klassifikationsprøvning er en omfattende omgang. En prøvning i modelovnen er en mindre omfattende metode, som kan anvendes i et udviklingsforløb til at vurdere forskellige løsninger og afklare, om produktet er på rette vej, siger Allan Laursen.

For eksempel har model-ovnen tidligere været anvendt til at teste forskellige betonopskrifter, skibskonstruktioner, døre, vinduer, isoleringsmaterialer og elementkonstruktioner for at finde frem til de løsninger, der bedst kunne tøjle de skadelige kræfter ved brand.

Modeloven bruges også til klassifikationsprøvninger af bygningsbeslag til døre efter EN 1634-2.

Videnkuponer

Videnkupon er et tilbud fra Styrelsen for Forskning og Innovation til små og mellemstore virksomheder (SMV’er), der ikke har eller kun har begrænsede erfaringer fra samarbejde med videninstitutioner som for eksempel Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, Teknologisk Institut eller højere læreanstalter.

I 2011 blev der givet omkring 330 tilsagn til videnkuponer, som kan støtte virksomhedernes køb af viden eller egentlig forskning i forbindelse med forsknings- og innovationssamarbejder mellem henholdsvis små og mellemstore virksomheder og videninstitutioner.

Ønsker virksomheden støtte til projektsamarbejde med afsæt i køb af forskningsbaseret viden fra en videninstitution, kan der søges om en såkaldt basis videnkupon på op til 100.000 kr., som går til videninstitutionen i samarbejdet.

Tidligere fandtes også en udvidet videnkupon, hvis virksomheden ønskede støtte til forskningssamarbejde med en videninstitution, hvor der kunne søges op til 500.000 kr.

I øjeblikket er ordningen midlertidigt lukket i forbindelse med, at retningslinjerne for videnkuponer justeres for at gøre ordningen endnu mere smidig og fleksibel for virksomhederne.

Ifølge Styrelsen for Forskning og Innovation åbnes der for ansøgninger til basis videnkuponer igen den 2. april i år, mens der fortsat foregår et større revisionsarbejde af de udvidede videnkuponer. Hvornår disse kan søges vides endnu ikke.

Men information vil komme på Styrelsen for Forskning og Innovations hjemmeside www.fi.dk

Kilde: Styrelsen for Forskning og Innovation
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094