Fremtidens landbrug bygges digitalt
Avancerede arkitekttegnede stalde, der tilgodeser landbrug og giver en højere dyrevelfærd, er på vej frem. Kampagnen Fremtidens landsbrugsbyggeri understøtter blandt andet brug af avancerede bygningsmodeller i 3D.
Det 8.800 kvm store byggeri, som er en del af kampagnen Fremtidens landbrugsbyggeri, støttet af Realdania, er med sine mange komplicerede konstruktioner en af de største sammenhængende kvægstalde i Danmark - og arkitekturen er udfordrende og spektakulær.
Lumo Arkitekter har brugt mange timer på at indrette stalden, så køerne skal bevæge sig over korte afstande, hvis de skal flyttes.
Som broen på et skib
Samtidig er stalden bygget i en vinkel, og i hjørnet, hvor de to længer mødes, ligger et torv med teknik- og personalerum med udsigtsbro. Fra torvet og udsigtsbroen har medarbejderne hele tiden et godt overblik over alle køerne - næsten som fra broen på et skib.
DS Stålkonstruktion har brugt såkaldt Building information modelling-software til at tegne det avancerede byggeri med de mange vinkler i stålkonstruktionen.
Ved hjælp af de meget detaljerede digitale modeller har man kunne opnå helt nøjagtige produktioner af stålet og man har dermed undgået fejl og forsinkelser på byggepladsen. Spændvidden er på mere end 36 meter og de bærende stålkonstruktioner holder 240 tons.
- Stålkonstruktionen måtte understøttes langs bygningens ydre konturer. Det var en teknisk udfordring, ikke mindst fordi den bærende konstruktion består af frit bærende stålrammer på op til 52 meter, siger Johannes Bang Jeppesen, der er projektleder hos DS Stålkonstruktion.
- Det centrale kryds af de to bygninger, torvet med teknik- og personalerum med udsigtsbro, var en udfordring, fordi taget udelukkende bæres af et rammeben i hvert af de fire hjørner. Derfor var det nødvendigt at supplere med et gitter af afstivningsstænger i de otte tagflader, tilføjer han.
Hurtigere montering
Ved at bruge såkaldte BIM-modeller som udgangspunkt kunne produktionsfolkene undgå fejl i produktionen af stålet, men også under monteringen på byggepladsen.
Det tog derfor kun to en halv uge at bygge hele stålkonstruktionen.
- Vi har haft stor digital gavn af de komplicerede detaljer, primært omkring de rammeben, som bærer flere forskellige tagstykker. Dimensioneringen er et samspil mellem digital tegner, statik-ingeniør og projektleder på kontoret og værkfører og teamleder i produktionen. 3D-modellen har dels givet et overblik over, hvad der kunne lade sig gøre i praksis, men også givet et overblik over hvordan snitkræfterne fra laster på konstruktionen forsvarligt kan føres gennem stålet videre til fundamentet, siger Johannes Bang.
Taget og stålkonstruktionen til Vejlskovgård er så kompleks i forhold til almindelige staldbygninger, at det ville have været meget vanskelligt at udføre dimensionerings- og tegningsarbejdet forsvarligt med traditionelle 2D tegninger.
- Der er ikke tvivl om, at brugen af 3D - både i skitsefasen og til de endelige produktionstegninger - har spillet en central rolle i at vi kom succesfuldt i mål med projektet, både hvad angår tid og økonomi, siger Johannes Bang Jeppesen.
Undgår spild
Direktør Martin Birk fra Tekla Danmark siger, at man trods nye globale vinde, hvor entreprenøren er kommet bedre med på den digitale vogn, endnu kun har set toppen af isbjerget.
- Med BIM er der fortsat kæmpe potentialer. Vi oplever 30 procent spildtid på mange byggepladser så vi kan gøre meget mere, siger Martin Birk.