23948sdkhjf

Flertal kan blive svært at finde

Det foreliggende kompromis om kædeansvaret kan blive svært at få igennem EU-parlamentet, vurderer dansk medlem
Kæden blev slap, da EU’s social- og beskæftigelsesministre sent mandag blev enige om skærpede regler for kontrol i forbindelse med udstationering af arbejdskraft for at hindre social dumping.

På ministrenes bord lå et forslag fra Europa-Parlamentet, som ville indebære, at der indføres kædeansvar for alle udstationerende virksomheder. De ville dermed hæfte for eksempelvis skat, moms og løn ned gennem hele entreprisekæden.

Kædeansvaret bestod, men i en slap udgave, hvor en hovedentreprenør alene hæfter for det næste led i entreprisekæden.

Samtidig vil hovedentreprenøren, når det gælder løn alene hæfte for mindstesatserne. Kædeansvaret vil blive en mulighed for de enkelte lande, som med andre ord kan fravælge muligheden, lave andre foranstaltninger eller bibeholde eksisterende kædeansvarsordninger.

Samtidig blev ministrene på rådsmødet enige om, at de enkelte lande ikke bare uden videre kan indføre egne kontrolforanstaltninger ud over, hvad der er aftalt i regelsættet- det såkaldte håndhævelsesdirektiv.

Yderligere nationale kontroltiltag skal meldes til EU-kommissionen.

Det danske medlem af parlamentets beskæftigelsesudvalg, Ole Christensen (S) er ikke helt tilfreds og forudser, at det kan blive svært at få flertal i parlamentet for det foreliggende direktivkompromis.

- Generelt er det godt, at man overhovedet nåede et resultat, fordi vi jo har set, at en række lande er lodret imod mere kontrol og regulering. Men der skal arbejdes på forbedringer. Blandt andet har det ikke meget med kædeansvar at gøre, når der kun er tale om det første led. Jeg håber derfor, at ministrene i det kommende arbejde med parlamentet kan komme med indrømmelser, så vi får et stærkere direktiv og dermed stærkere redskaber til indsatsen for fair og lige konkurrence. I modsat fald kan det blive svært at få det gennem parlamentet, tror jeg, siger Ole Christensen.

Heller ikke BAT-kartellet er videre imponeret over kompromiset.

- Det er mindre end vi havde håbet og ønsket, men vi er ikke overrasket over, at det er lidt pauvert, fordi vi jo har vidst, at der er stor uenighed landene imellem, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet.

På positivsiden ser Gunde Odgaard dog bedre myndighedssamarbejde mellem de enkelte lande og at der i princippet er åbnet for, at de enkelte lande kan udvide kontrollen, hvis man kan påvise et behov.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11