EU åbner for bedre styr på social dumping
Det lykkedes mod alle odds EU-landenes beskæftigelsesministre at opnå flertal for en skærpet indsats mod social dumping
Det har især været de østeuropæiske medlemslande, der har strittet voldsomt imod strammere regler. Det betød da også, at syv østlande ifølge Licitationens kilder stemte nej til aftalen, fordi de mener, at den er for vidtgående.
De østeuropæiske lande havde blandt andet forlangt, at listen over kontrolmekanismer skulle være endelig, og at landene således ikke kan tage nye forholdsregler i brug, hvis det viser sig, at reglerne omgås.
Men det afviste blandt andre Danmarks beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).
Danmark vil have mulighed for fremover at kunne indføre nye kontrolforanstaltninger i forhold til de udenlandske virksomheder, hvis der skulle opstå en ny situation.
RUT blåstemplet
Dertil kommer, at man med forliget i Bruxelles har fået blåstemplet det danske RUT-register.
Det fremgår direkte af det officielle notat fra forhandlingerne, at:
- Medlemsstaterne kan kun pålægge administrative krav og kontrolforanstaltninger, der er nødvendige for at sikre effektiv kontrol med overholdelsen af de forpligtelser, der er fastsat i dette direktiv og i direktivet om udstationering af arbejdstagere af 1996, forudsat disse foranstaltninger er berettigede, og forholdsmæssigt i overensstemmelse med EU-retten. Disse foranstaltninger skal anmeldes til Kommissionen, og tjenesteudbydere skal informeres gennem en enkelt hjemmeside.
Bedre redskaber
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger, at "der er alvorlige problemer med social dumping", og at det derfor er vigtigt med bedre håndhævelse i EU:
- Jeg er derfor glad for, at vi i dag har nået en aftale, så vi kan komme i gang med at forhandle med Europa-Parlamentet. Et nyt direktiv vil give os bedre redskaber i kampen mod social dumping for eksempel et mere forpligtende samarbejde med andre lande om at bekæmpe firmaer, der reelt er ude på at underbyde med dårlig løn og arbejdsvilkår. Alle lande gav i dag de nødvendige indrømmelser, og det er en vigtig markering af, at landene tager arbejdstagernes beskyttelse alvorligt, siger Mette Frederiksen.
Grønt lys
Socialdemokraternes beskæftigelsespolitiske ordfører Lennart Damsbo-Andersen er ikke mindst glad for, at der nu er givet grønt lys for RUT-registret, men samtidig er han ikke "blåøjet" i forhold til, om der nu kommer styr på tingene.
- Det er forhandlinger, der har varet meget lang tid. Man skal være en stor optimist for at tro, at alt bliver løst fra den ene dag til den anden. Er det ikke et problem med polakker, blive det et problem med andre. Der vil stadig være et arbejdsmarked, hvor nogle vil udnytte og snyde. Men nu får vi nogle flere værktøjer til at tage fat i problemet. Nu kan vi fremover øge kontrolforanstaltningerne og dermed tilpasse en nødvendig indsats, siger Lennart Damsbo-Andersen
Rimelige skridt
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) noterer, at landene får stor mulighed for at sikre, at deres love bliver overholdt. Beskyttelsen af udstationerede medarbejdere skal gå hånd i hånd med hensynet til det frie udbud af service på tværs af grænser.
- Danmark er siden 1972 blevet et rigere land med en langt sundere økonomi blandt andet fordi vi har formået at kombinere aftalemodellen med åbne grænser den linje kan vi fortsætte. Det er myndighedernes ansvar at sikre, at lovgivningen bliver overholdt og som rådsmødet konkluderer, så er det nu en opgave for myndighederne at udvikle et effektivt samarbejde på tværs af grænserne, siger DAs adm. direktør, Jørn Neergaard Larsen.