Ny bredere tilgang til bæredygtigt byggeri
Arkitekter og rådgivende ingeniører skal klædes bedre på til en ny bæredygtig virkelighed. Det lærer de nu mere om i Forskerparken i Odense
Green Building Council Denmark er bredt funderet blandt danske bygherrer, investorer, arkitekt- og ingeniørfirmaer, byggematerialeproducenter og bygningsbrugere.
GBCD lancerede i maj måned certificeringsordningen "DGNB Denmark", der nu er ved at få fodfæste og udbredes til hele landet.
- Interesse er stor, fordi der ikke tidligere har været en ordning oversat til dansk byggeoptik, altså dansk byggeskik og byggetraditioner. Danmark har valgt den tyske ordning DGNB, men i maj offentliggjorde vi den danske ordning, der også politisk bliver fulgt med interesse, da den inddrager den økonomiske del, såsom opførelse og drift, siger Lars Holm, projektleder hos Udvikling Fyn A/S, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Han tilføjer:
- Der er behov for metoder, der mere samlet dækker behovet i byggebranchen, også efter at bygningen er opført. Tidligere var der meget fokus på det klimarigtige og klimabevidste, men nu ser vi en samlet ordning, der ser mere holistisk på det, og tager højde for bygningens senere drift, siger han.
Forretningsmuligheder
MiljøForum Fyns medlemsvirksomheder fra den fynske byggebranche har siden 2010 via ERFA-møder og seminarer forberedt sig på ordningen, herunder de forretningsmæssige muligheder.
Uddannelsen til bæredygtighedskonsulent for byggeri varer fire dage og som opfølgning har MiljøForum Fyn inviteret alle fynske private og offentlige bygherre til en introduktion til bæredygtigheds-ordningen. Det sker 27. september 2012.
Af de 31 deltagere er der otte repræsentanter fra medlemsvirksomheder af MiljøForum Fyn og det letter, ifølge Lars Holm, den fynske bygherres vej til bæredygtigt kontor-, sygehus- og boligbyggeri.
Blandt deltagerne tæller man kendte navne som Rambøll, Niras. Ekolab aps, Henneby Nielsen rådgivende ingeniørfirma og C&W Arkitekter A/S,
- Vi har fået en ordning, der har en holistisk tilgang til det at bygge, sagde arkitekt m.a.a Anders Hulgaard, Partner i C & W Arkitekter og formand for MiljøForum Fyn Byggeri, da den danske certificeringsordning for bæredygtigt byggeri blev lanceret af Green Building Council Denmark i maj.
- Ordningen er karakteriseret ved, at alle bæredygtighedsaspekter af byggeriet - det sociale, det økonomiske og det miljømæssige - vurderes på lige fod, siger han.