23948sdkhjf

Nu haster det med at satse stort

Der er brug for konkrete initiativer, hvis de 100 mia. kroner, der årligt bruges på bygningsrenovering, skal skabe værdi for samfundet. Det fastslår en ny rapport fra Tænketank om Bygningsrenovering, der præsenterer syv konkrete idéer
Hvorfor er renoveringsmarkedet dårligt statistisk belyst? Kan man gøre noget ved unødigt høje driftsudgifter? Og hvorfor er der stadig usikkerhed om effekten af energirenoveringer?

De og mange andre spørgsmål har i mere end et år svirret i hovederne hos medlemmerne af Tænketanken om Bygningsrenovering, der nu endelig 24. januar offentliggør sine resultater.

Rapporten peger på syv initiativer, der skal give bedre renoveringer.

- Renovering af Danmarks bygninger har langt større samfundsøkonomisk betydning, end de fleste forestiller sig. Værdien af den eksisterende bygningsmasse er omkring to gange større end Danmarks BNP, og renovering beskæftiger cirka dobbelt så mange som nybyggeri. Alligevel tyder meget på, at udviklingen indenfor renovering er svag. Vi har derfor stillet spørgsmålene: Hvorfor er det sådan og hvordan kan vi forbedre det, fortæller økonomiprofessor Christian Schultz, der er formand for Tænketank om Bygningsrenovering.

Et opgør med “plejer"

Det er en bred kreds af byggeriets aktører, som står bag tænketanken, og de syv initiativer i den afsluttende rapport bliver i høj grad en opfordring til for alvor at komme i gang med arbejdet.

Undervejs har der ikke manglet debat om opgør med gamle vaner og tunnelsyn:

Mange renoveringer gennemføres fortsat med fokus på enkeltstående problemer og kunne med fordel kædes sammen med andre bygningsmæssige forbedringer, som tænketanken har påpeget.

- I mange renoveringsarbejder gør man, som man plejer. Der er behov for at tænke nyt og helhedsorienteret. For eksempel bør muligheden for energibesparelser og benyttelse af præfabrikerede løsninger altid overvejes. Jeg er glad for, at vi har fået samlet hele branchen bag vores bud på, hvordan vi forbedrer vilkårene for bygningsrenovering, siger adm. direktør Lars Axelsen, Grundejernes Investeringsfond (GI).

Hos Realdania, der sammen med GI er initiativtager til tænketanken, har man som optakt til arbejdet signaleret stor interesse for at være med til at sikre mere innovation i byggeriet, og Realdania ser tænketanken som en vigtig del af den udvikling.

Nu vil det vise sig, om de syv initiativer Tænketanken nu er kommet med, og som for alvor offentliggøres 24. januar, vil være en gevinst for byggebranchen, arkitekturen og samfundet som helhed.

Offentliggørelsen finder sted ved et arrangement i Bygningskulturens hus i København, og ved den lejlighed vil nogle af de store spørgsmål, der er blevet diskuteret, blive vendt endnu en gang. Og forhåbentlig bringe os tættere på brugbare løsninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096