Økonomiske rammevilkår under lup
Når bankerne smækker kassen i for virksomhederne, bliver det svært. Det skal et ekspertpanel i den nye Finanskrisekommision se på. Adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen sidder med
- Det er en kæmpe udfordring danske virksomheder står overfor. De rammevilkår, som især små og mellemstore danske virksomheder, herunder specielt også i byggeriet, står med, er under et voldsomt pres, siger Lars Storr-Hansen til Licitationen.
Rammevilkår presset
- Der er nok ikke meget tvivl om, at bankfinansiering i en årrække fremover vil blive en mindre del af fundamentet under de danske virksomheder. Så derfor bliver opgaven at se på, hvordan man så sikrer, at virksomhederne fortsat kan eksistere og udvikle sig, tilføjer han.
- Vi har i dag en situation hvor dansk økonomi er hårdt ramt, beskæftigelsen er lav, og forbruget et helt i bund. Vi skal forsøge at få genskabt tilliden, og give virksomhederne nogle rammevilkår, de kan vækste under. Det bliver som sagt en kæmpemæssig udfordring, for jeg tror ikke der er nogen der sidder med de vises sten. Der bliver virkelig brug for kreativitet og ekspertise, siger han.
Det er ikke ofte, at dansk byggeri har haft sæde i et kommissionsarbejde. Noget man er glade for, men også noget man flere gange ved tidligere lejligheder har efterlyst muligheden for.
- Det er rart, at det nu sker, og jeg tror godt, vi kan bidrage med erfaringer fra byggeriet. Om nogen mærker byggesektoren konsekvensen af, at den finansielle sektor er mere eller mindre på stand-by, erklærer han.
Det ventes, at det egentlige analysearbejde kan startes op i marts 2013. Derefter ventes Kommissionens arbejde at vare 1-2 år, således at den sidste afrapportering kan ske i 2014.
Åbent værksted
Kommissionen har karakter af et "åbent værksted", hvor det bærende kriterium er høj faglig kvalitet. Konstruktiv og saglig debat om resultaterne er kun en fordel og er med til at stimulere arbejdet. Desuden sigtes efter at afholde konferencer om centrale temaer undervejs.
Der nedsættes et ekspertpanel med repræsentanter fra bl.a. den finansielle sektor, som har betydeligt teknisk og praktisk kendskab til de forskellige problemstillinger og vilkår under krisen. Styregruppen benytter den faglige viden og tyngde, der er i ekspertpanelet, og panelet vil blandt andet blive inddraget i forbindelse med drøftelser af specifikke analyser, rapporter, konferencer mv.