Ofte mere at spare end forventet
Både firmaerne og Dong Energy, som rådgiver større virksomheder om energispareplaner, bliver ofte overraskede over hvor store sparepotentialerne er
Det er erfaringen hos Dong Energy, der gennem flere år har arbejdet med en klimapartnerskabsmodel, hvis overordnede idé, ifølge chefen for Dong Energys energirådgivning, Mikkel Sjølin Kiil, en en win-win-model, der arbejder på at gøre virksomheder grønnere.
- Ofte er der overraskende store besparelser at finde, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad:
- Vi finder store besparelser i næsten helt nye men ikke altid så energieffektive bygninger, for eksempel i ventilation, lys og opvarmning. Hemmeligheden er jo, at hvis der er styring af de elementer, så er der gevinst. Og så kan man tale om, hvad man går efter. Typisk er en skrap tilbagebetalingstid på to år og typisk er den på fire-fem år, siger Mikkel Sjølin Kiil, der tilføjer:
- Langt de fleste steder bliver folk overraskede over hvor lange listerne er og hvor mange besparelser, der er mulighed for. Og ofte er besparelsen større end både kunden og vi har forventet.
Specielt i produktionsvirksomheder kan vi pege på mange besparelser alt efter, hvordan teknologien udvikler sig, og efter hvordan nye anlæg også kan optimeres, siger han.
En af de virksomheder, som Dong Energy har samarbejdet med, er det Ballerup-baserede KMD, der blandt andet laver avancerede it-løsninger.
- For fem år siden skiftede man ikke til LED. Også her kigger man på økonomisk levetid og ikke teknisk levetid. Så hvis velfungerende maskiner kan blive mere energieffektive, skifter man dem ud uden at blinke, siger Mikkel Kiil.
- Det er hele tanken, at man udskifter noget for at gøre det bedre, siger energichefen, der understreger, at Dong vil være det førende grønne energiselskab.
- Og vi vil have 80 procent (fra 2020, red.) af vores energi fra det vedvarende, når vi når 2020. Og med samarbejdet sørger vi for, at nogle penge dels går til virksomhederne selv, dels at de bliver investeret i vedvarende energi. Det er klimapartnerskabskonceptet i rå form: man køber grøn strøm for det man sparer, så udgifterne bliver neutrale, siger Mikkel Kiil, der understreger, at på længere sigt vil Dong også rådgive de mellemstore virksomheder, men lige nu er det det helt store, der har mest potentiale i sig.
DONG Energy har iøvrigt bidraget til den såkaldte Sustainia-guide med erfaringer inden for energirådgivning og klimapartnerskaber.
I regi af klimapartnerskaberne er der leveret energioptimeringer til flere af Danmarks største virksomheder inden for procesindustrier, industritunge byggerier og kontordomiciler. Partnerskabsløsningen blev oprindeligt udviklet i dialog med Novo Nordisk og blev introduceret i foråret 2007. I dag omfatter forretningsbenet over 130 store danske virksomheder, kommuner og organisationer.
Reducér med 30 procent
Nogle virksomheder har formået at nedbringe energiforbruget med op til 30 procent og dermed sparet millionbeløb på energiregningen og nedbragt dele af omkostninger til driften.
I kommuner er der også opnået årlige budgetbesparelser i millionklassen.
- For de fleste har der været en "a-ha oplevelse" over, at det er så nemt at skrue på energiforbruget, og at resultaterne er opnået så hurtigt og er så tydelige på bundlinjen, siger Allan Schefte, markedsdirektør i Dong Energy.
- Vores arbejde med energibesparelser omfatter nogle af de største virksomheder som Novo Nordisk, Toms og Novozymes. Erfaringerne har vist, at der er et overraskende stort potentiale for besparelser, som frigør midler til kerneforretningen. Dermed er besparelserne med til at skærpe konkurrenceevnen. Og i kraft af de store besparelser er investeringerne i energioptimerende løsninger hurtigt tjent hjem, fastslår Allan Schefte.