23948sdkhjf

Højt Scala-byggeri går mod vinden

Aldrig er et byggeri som på Scalagrunden blevet mere gennemanalyseret. I alt 70 modeller og grundige vind-analyser forhindrer en gentagelse af de stormfølger, der ramte højhusbyggeri ved Limfjorden
- Der bliver ikke overladt noget til tilfældighederne. Allerede i lokalplanen var der krav om en vurdering af vindforholdene omkring Scala - bygningen bliver grundigt gennemgået af eksperter under projekteringen.

Sådan lyder det fra bygningskontruktør Filip Heiberg, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, om den igangværende Scalabygning-projektering, der med en maksimal højde på 57 meter over for Tivoli og Industriens Hus i København bliver et nyt vartegn for hovedstaden - på kanten af middelalderbyen inden for voldene.

Arkitektvirksomheden har blandt andet erfaring fra Svendborg Kraftvarmeværk, hvor Lundgaard & Tranberg og vindeksperterne blev overraskede over, at markiser blev sat i bevægelse ved tre sekundmeter vind mod forventet 12 sekundmeter.

70 modeller

Det nye Scalabyggeri har på baggrund af vind-eksperternes analyser allerede fået mindre justeringer - “drejet lidt på skala", som Filip Heiberg formulerer det - og er i det hele taget blevet genstand for noget nær Danmarksrekord i forberedende arbejder.

- Der arbejdes meget grundigt for at opnå de bedste arkitektoniske og tektoniske løsninger. Huset er analyseret meget grundigt, og der er lavet usædvanligt mange modeller til at analysere bygningerne fra alle tænkelige vinkler. 70 modeller er det blevet til, og vi har analyseret bygningerne fra alle tænkelige vinkler, siger Filip Heiberg til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han understreger dog at projektet ikke er et højhus, kun et højt hus:

- Når man sætter bygningen op mod skyskrabere i udlandet, ligner den stadig et parcelhus, siger Filip Heiberg, som tilføjer, at dels bliver bygningen “superhamrende flot", dels har tegnestuen internt både haft bekymringer og diskussioner i forhold til at bygge højt så tæt på historiske omgivelser. Og netop derfor kan tegnestuen nu fuldt og helt stå inde for projektet, der havde en godkendt lokalplan da Lundgaard & Tranberg fik opgaven.

Vindhastighed fordoblet

Og at det er nødvendigt med grundige forberedelser i forhold til blandt andet vindgener, viser en sag fra Aalborg, hvor et højhus og dets nabo ved Limfjorden blev bygget uden tilstrækkeligt hensyn til vindklimaet.

Resultatet blev, at vindhastigheden bliver fordoblet i gadeniveau mellem de to bygninger. Så når storme blæser gennem Limfjorden, som i januar 2005, bliver småsten mellem de to bygninger slynget til vejrs og smadrer ruder i bygninger og køretøjer. Og selv stærke mænd kan blive blæst omkuld.

Sten som projektiler

Licitationen har uden held forsøgt at få en kommentar fra lektor Michael Robdrup Rasmussen fra Aalborg Universitets Institut for Byggeri & Anlæg, der er ekspert i modellering af vindens bevægelser omkring bygninger.

I et tidligere interview til ing.dk om Aalborg-sagen siger han:

- Når vinden kommer fra sydvest kan småsten på vejen bliver slynget af sted som projektiler, og ældre mennesker har svært ved at komme hjem.

- Når vinden kommer ind fra det åbne område bliver den presset op over den lave bygning og accelererer. På den anden side rammer den siloerne og bliver presset ned mod gaden. Men fordi den lave bygning er så bred, kan den ikke komme væk ud til siderne og i stedet presses den op ad den lave bygnings facade igen. Det værste tilfælde opstod under 8. januar 2005, da siloerne var under opførsel. Vindstødene i Aalborg nåede dengang op omkring 41 sekundmeter.

Om den nye Scalabygning, hvor der blandt andet skal indrettes 350 arbejdspladser til advokatfirma, kommer ud for sammen vejrmæssige udfordringer, ved ingen.

Men at den til den tid er blevet gennemtestet og analyseret, er der ikke tvivl om.

For bygningen skal ifølge Lundgaard & Tranberg rumme butikker, restauranter og kontorer og kommer til at omfatte 23.000 kvm, der er udformet som en sammenvoksning af fem cirkulære figurer i forskellig højde, hvor højeste punkt bliver maksimalt 57 meter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.866