23948sdkhjf

Sommerhuse i strid med lokalplaner

Mange lokalplaner spænder ben for opførelse af moderne sommerhuse, som for eksempel har flade tage eller er bygget i forskudte niveauer
Det er langt fra altid, at man kan få lov at bygge lige præcis det moderne, arkitekttegnede sommerhus, som man har gået og drømt om. Mange lokalplaner rundt omkring i landets kommuner bremser nemlig mulighederne for at opføre anderledes og utraditionelle sommerhuse.

Som eksempel kan en lokalplan for et sommerhusområde i Strøby på Stevns nævnes.

Kommunen har modtaget ansøgninger om opførelse af tre nye sommerhuse, som har fladt tag eller ensidig taghældning. Ifølge lokalplanen skal alle huse i området opføres med symmetriske sadeltage, og derfor skal politikerne tage stilling til, om lokalplanen skal laves om.

Plan- og Teknikudvalget har indtil videre afvist at ændre lokalplanen.

Følger ikke med tiden

EBK Huse, som både designer og producerer sommerhuse til private, oplever ofte, at kommunernes lokalplaner er i strid med mere moderne former for sommerhusbyggeri.

- Generelt er lokalplanernes formuleringer meget snævre og kortsigtede. Mange af dem lægger sig op af det gamle bygningsreglement, som for eksempel siger, at sommerhusene maksimalt må have en facadehøjde på tre meter i hver side, men fem meter i midten. Det gør det oplagt at bygge huse med sadeltage, men spænder ben for moderne arkitektur med eksempelvis ensidig taghældning, siger tegnestuechef Jørgen Raagart.

Når bygningsreglementet følger med tiden, forstår Jørgen Raagart ikke, at lokalplanerne ofte er udformet efter det:

- Loven er, som den er. Hvorfor laver man så lokalplaner, der gentager loven? Mange lokalplaner er gamle, og det er sjældent, at kommunerne tilpasser dem tiden. Sommerhuse må ifølge det gældende bygningsreglement være maksimum tre meter i den ene side og fem meter i den anden, hvilket netop giver mulighed for at bygge mere moderne sommerhuse, men det bremser mange lokalplaner, forklarer han.

Lokalplanerne forhindrer ikke EBK Huse i at opføre nye sommerhuse, men det kræver flere ressourcer, når byggeprojekter skal ændres, så de passer nøjagtigt til lokalplanernes bestemmelser. Ud over ikke at byde utraditionelle og nye former for arkitektur velkommen påpeger Jørgen Raagart, at lokalplanerne også ofte indeholder de gamle regler om, at sommerhusbebyggelse højst må fylde 10 procent af en grund. I dag må husene fylde 15 procent.

- Som kravene er til isolering nu i forhold til tidligere er husenes ydervægge blevet tykkere. I et gennemsnitligt sommerhus svarer det til seks til syv kvm, og det betyder, at husene bliver næsten til et helt værelse mindre. Lokalplanerne burde være mere dynamiske og ikke indeholde en forældet begrænsning, siger han.

Søren Rasmussen, der er stifter og partner i ONV Arkitekter, nikker genkendende til problemstillingen om, at nye sommerhusbyggerier strider imod gamle lokalplaner.

- Vi har oplevet det en del gange, at lokalplaner fra sommerhusområder for eksempel kræver sadeltag. Derfor må der ofte søges om dispensation, men heldigvis har vi ikke oplevet at få afslag endnu, siger han.

Fordele og ulemper

Hos Dansk Byggeri mener man på den ene side, at kommunerne burde være mere nytænkende, men påpeger på den anden side, at man også skal være varsom.

- Kommunerne skal følge med udviklingen og give plads til sommerhusbyggerier, der følger med tiden arkitektonisk, og bør derfor nogle gange revurdere, om lokalplanerne er for restriktive. Man skal dog også passe på med at give plads til alle former for sommerhusbyggeri, da områderne i så fald kan blive meget flagrende, siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093