Amager Bakke er op til København selv
Det er ikke regeringen, der spænder ben for, at København kan bygge nyt affaldsforbrændingsanlæg, fastslår finansministeren
Det sker ifølge Martin Geertsen angiveligt ved at bremse Amagerforbrændingens udbygningsplaner til 4 mia. kr.. Martin Geertsen henviser i øvrigt til tabet af arbejdspladser i såvel anlægsfasen som den efterfølgende driftsfase.
Bjarne Corydon henviser til, at "der følger af affaldsdirektivet og miljøbeskyttelsesloven en pligt til at leve op til affaldshierarkiet, hvor affaldsforebyggelse og genanvendelse er at foretrække frem for forbrænding".
- Der er i direktivet konkrete EU-mål for genanvendelsen af emballager, elektronik, og der er fastsat fremtidige mål for genanvendelsen af husholdningsaffald og bygge- og anlægsaffald. Herudover forventes mål for bioaffald. Regeringen er dog ikke imod affaldsforbrænding. Den vil også fremover have en rolle i den danske affaldshåndtering og energiforsyning.
Kommunalt ansvar
Forbrænding er og vil være en hensigtsmæssig behandling af mange typer af affald, og har derfor selvfølgelig en plads som behandlingsform. Det er for regeringen vigtigt at slå fast, at det er de kommunale ejere, der har ansvaret for at træffe beslutninger i forhold til gennemførelse af "projektet Amagerbakke", herunder hvorvidt der skal stilles en kommunal lånegaranti, oplyser finansministeren.
Bjarne Corydon udtrykker i øvrigt tillid til, at de ansvarlige myndigheder træffer den slags investeringsbeslutninger på et "økonomisk og miljømæssigt forsvarligt grundlag":
- Anlægsudgifter er kun samfundsøkonomisk gavnlige på sigt, hvis de fører til anlæg som vurderes økonomisk og miljømæssigt forsvarlige. Det er imidlertid efter vores opfattelse ikke korrekt, hvis Københavns Kommune henviser til tilkendegivelser fra regeringen som selvstændig årsag til deres beslutning om ikke at ville sikre den nødvendige finansiering af projektet, påpeger finansministeren.