Projektet der aldrig bliver færdigt
Særligt laboratorium giver håndværkere og lærlinge mulighed for at undersøge for eksempel fugtindhold i gipsplader
For eksempel isolering lavet af seks tons tang, gipsplader lavet af et restprodukt fra papirfabrikation, vinduer designet og konstrueret ud fra beregninger baseret på solens bevægelser.
Det er hvad et nyt særligt laboratorium og kreativt værksted kan byde på, for den næste generation af danske håndværkere.
Det særlige FabHouse, som det er døbt, har digitale fabrikationsmaskiner som laserskærer, cnc-maskiner og 3D-printere, og i sidste uge var der officiel åbning af det nyskabende byggeri, som er det første i Danmark. FabHouse, der ligger ved Maglemølle Papirfabrik i Næstved, stod ikke færdigt ved åbningen, men det bekræfter kun en af de bærende tankegange i projektet, nemlig at det aldrig bliver færdigt.
Ligner ikke de andre
Projektet udforsker, problemløser og evolverer løbende alt efter, hvad der opdages undervejs, for eksempel et andet fugtindhold i de gipsplader, som er produceret af et restprodukt i forhold til almindelige plader, biers bosætning eller andre overraskelser, ja så må der tilpasses og justeres undervejs.
Intet er, som det plejer at være, hvert element er opbygget med vedvarende refleksioner, produktions principper, designtanker, der danner ramme om et byggeri, som med sine origami lignende organiske form mest ligner en sort henslængt larve.
- EUC Sjælland har jo været med hele vejen. Fra idé- og designfasen, som startede juli 2011 med studerende fra vores bygningskonstruktøruddannelse, og siden med vores tømrerelever, som har været med fra de første prototyper til opsætning af vægpaneler, og i de kommende måneder vil maler eleverne prøve kræfter med de mange kanter, siger Astrid Dahl, der er direktør EUC Sjælland i Næstved.
Bæredygtig udvikling
For projektet har det været ekstra hænder i form af arbejdskraft fra primært tømrer- og malerelever.
For eleverne, som primært er i skolepraktik er det en gave at være med til et så nyskabende byggeri.
EUC Sjælland vægter bæredygtig udvikling i læringsaktiviteterne, hvor pædagogik og metoder bidrager til en dannelsesproces, der præger fremtidige håndværkeres måde at handle på i forhold til innovation, miljø, økonomi, kultur og samfund.
- Det er så vigtigt, at de unge håndværkere, der skal ud på fremtidens arbejdsmarked, har evnen til at tænke og arbejde tværfagligt, da bæredygtig byggeri kræver, at man rummer at bruge egne fagdiscipliner på en anderledes måde og tænke andre fagdiscipliner og håndværkere ind, der også er med i byggeprojektet. Bæredygtighed er jo en helhedsproces - en naturlig tankegang - og det kan man i høj grad sige, at de elever, der har været på projektet, har fået, siger uddannelsesdirektør Vibeke Pakkenberg fra EUC Sjælland.
Lærerig proces
Kenneth er malerlærling og har været på FabHouse-projektet i godt fire uger og arbejdet med gipsplader.
- Det har været lærerigt, siger han.
De gipsplader, som er lavet af restprodukter, er ikke så følsomme over for fugt, så den sædvanlige måde en almindelig gipsplade svulmer med tapen og spartelmassen holder ikke stik her.
Selv om der ikke er nogen nye værktøjer eller materialer, der er anderledes i FabHouse-projektet end dem Kenneth bruger til hverdag, har hans faglighed alligevel skulle tænkes lidt ud af boksen.
Fladerne er små og kantede, ikke store lige flader, så spartelteknikken skal finjusteres til opgaven.
- Projektet er en daglig udfordring, med gips, der opfører sig anderledes, end man har lært, og så var der sidste uge, hvor en bisværm var flyttet ind i en af sektionerne. Det var 1000 hænder, jeg ikke havde brug for hjælp fra, siger malerlærlingen.
Kenneth syntes, at projektet har været hårdt ramt af uforudsete ting der udfordrer tidsplanen, men det tager han gævt med et smil.
Komplekst byggeri
To kommende tømrere, som bliver svende i henholdsvis 2014 og 2015, har stiftet kendskab til bæredygtigt byggeri tidligt i deres karriere.
De er blevet kastet ud i et kompleks byggeri uden meget erfaring, og det har været både udfordrende og spændende, hvor læringskurven har været høj. Man kan tydeligt mærke på de unge mænd, at de sætter pris på at have været en del af dette nytænkende byggeri og at de på byggepladsen har mødt dygtige fagfolk, som de har lært meget af at gå sammen med.
- Fedt at være med til fremtidens type byggeri, siger Rasmus, som også stolt sætter erfaringen med projektet på sit CV, når han er ude for at søge virksomhedspraktik.
De elever der har hjulpet til med at udføre projektet er alle i skolepraktik på EUC Sjælland, og nogle er på baggrund af deres medvirken ogmed hjælp fra flittige instruktører kommet videre til en praktikaftale i en virksomhed med erfaringen i bæredygtigt byggeri rigere.