23948sdkhjf

Glasfacader skal tilpasses omgivelser

På trods af andre meldinger kan glasfacader godt resultere i et godt indeklima, viser nyt ph.d.-projekt
Der er delte meninger om brugen af glas i ikke mindst de mange nye erhvervsbyggerier, som er skudt op over det meste af landet.

Mange kritiserer glasbyggerier for at resultere i et dårligt indeklima og så sent som i sidste uge, spåede seniorforsker Kjeld Johnsen fra Statens Byggeforskningsinstitut her i Licitationen - Byggeriets Dagblad, at de store glaspaladser snart kan være fortid.

Simpelthen fordi de ikke kan holde energirammen og resulterer i et dårligt indeklima.

Men et nyt ph.d.-projekt viser at glas bare skal bruges rigtigt.

Har en facade meget glas, handler det om at sikre, at de er dynamiske, så de kan tilpasse sig omgivelserne. På den måde kan man både bruge glas i rigelige mængder og samtidig opnå optimalt indeklima

Når man projekterer bygninger med glasfacader på den rigtige måde, kan der opnås indeklima som er helt optimalt og uden gene for brugerne. Og det kan ofte ske ved hjælp af ganske almindelig naturlig ventilation.

- Hemmeligheden er at lave facaderne dynamiske, siger Frederik Vildbrad Winther, der er PhD-studerende på Aalborg universitet.

Dynamiske facader

Han har i de sidste knap tre år beskæftiget sig med brug af dynamiske facader, og de virkninger de har på energibehov og ikke mindst indeklima i bygninger.

- Det er kun statiske glasfacader, der leder til dårligere indeklima. Glasfacader skal kunne tilpasse sig omgivelserne og tilpasse sig brugerne. På den måde kan man sagtens have glasbygninger uden indeklimaproblemer. Facadens design skal derfor være et tæt samarbejde mellem arkitekt og facadeingeniør, og der skal være fokus på energi og indeklima som funktion af facadens udformning, fortsætter Frederik Vildbrad Winther.

Gammel viden

Alufacadesektionen under Dansk Byggeri har i flere år arbejdet på denne problematik. Og er derfor også med i projektet om dynamiske facader ved Aalborg Universitet.

- Frederik Vildbrad Winther har ved sin forskning påvist, at glasfacader kan være både smukke og give et godt indeklima, pointerer branchedirektør Per Thomas Dahl fra Danske Byggematerialer,

- Det baserer sig på gammel viden, når man skråsikkert siger, at glasfacader pr. definition giver dårligt indeklima. Derimod er det bevist, at hvis man bruger nye og intelligente løsninger, så kan man sagtens arbejde videre med brug af glasfacader. Og det giver blot ekstra arkitektonisk dimension, at der også for eksempel skal indgå solafskæmning og automatisk styring. For på den måde skifter bygningen nemlig karakter alt efter vejrforholdene, fortsætter Per Thomas Dahl.

Optimalt indeklima

Under forskningen på Aalborg Universitet er det blandt andet påvist, at fremtidens dynamiske facader indebærer, at man kan opnå et optimalt indeklima samtidig med, at energibehovet kan sænkes med omkring 75 procent.

Det sker ved blot at bruge dynamiske facadeteknologier, der kontrollerer facadens varmetab til udeklimaet og varmetilskud fra solen - samtidig med at de sikrer den fornødne friskluft til brugerne og giver komfortable lysforhold.

Parametre som lagring af termisk energi til brug ved installationer og kontormaskinel skal også tages med i overvejelserne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094