23948sdkhjf

Nej til stordrift på kirkegårde

Fælles materielgårde vil give for meget bøvl, mener Kaj Emil Pedersen
- Vi skal samarbejde. Men vi skal ikke samarbejde for samarbejdets skyld. Og organisationsmæssigt mener jeg, at det er en dårlig idé at lægge driften af mindre kirkegårde sammen.

Sådan siger en erfaren kirkegårds-mand. Kaj Emil Pedersen har været graver ved Lødderup Kirke på Mors i 29 år. Bredt er han nok mest kendt som en af folkene bag Kirke- og Kirkegårdsmessen, som gennem nu 10 år har udviklet sig til tradition for kirkegårdenes fagfolk. Men Kaj Emil Pedersen er også en erfaren organisationsmand som medlem af bestyrelsen i den store Thisted-afdeling af Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte – FAKK.

For bøvlet

- Det vil være for bøvlet at drive en fælles maskinpark for flere kirkegårde. Hvis der skal laves en materielgård for en håndfuld kirkegårde eller flere, vil det kræve ekstra administration. Og det kan næppe betale sig med de forholdsvis små maskiner, vi bruger, siger Kaj Emil Pedersen.

Mandskabsmæssigt frygter han, at stordrift af flere kirkegårde vil koste den gejst, som mange landsbygravere og gravermedhjælpere lægger i det daglige arbejde.

- Jeg kan godt se fidusen i at lægge nogle kvarte eller halve graver-stillinger sammen til heltidsstillinger. Men friheden i jobbet er guld værd. Vi tilrettelægger selv arbejdet, men hvis landsbygraverne skal indgå i større enheder, tror jeg, at det personlige ansvar forsvinder, siger Lødderup-graveren.

Selvstændig med fast løn

Maj-Britt Møller, der er graver ved Hammelev og Enslev kirker på Djursland, er helt i tråd med kollegaen på Mors.

- Det er et dejligt arbejde for de fleste. Frit, men med ansvar. Jeg plejer at sige, at jeg er selvstændig med fast løn. Som graver har man en arbejdsbeskrivelse, som på skrift beskriver de forskellige opgaver, som skal udføres. Men de gravere, jeg kender, gør så meget mere end lige det beskrevne, siger Maj-Britt Møller.

- Sammenlægning af kirker og kirkegårde, udlicitering af kirkegårdens pleje, hel eller delvis lukning af kirker og mange andre tiltag truer den landsbygraver, vi kender i dag. Jeg tror, at man mister mere, end man vinder ved at begrave landsbygraveren. Måske lidt ansvarsfølelse for "sin" kirkegård. Måske tid til at snakke med ensomme pårørende, som ofte vil opleve at komme på en "tom" kirkegård, siger Maj-Britt Møller.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094