23948sdkhjf

Der skal være plads til elite på tekniske skoler

Christine Antorini er begejstret over, hvad hun så på SKILL’s i London
Det er nok de færreste i den danske byggebranche, der ved, at Danmarks nye børne- og undervisningsminister er udnævnt til "æreshåndværker" i Nordsjælland.

Hendes efternavn stammer fra hendes schweiziske mor, og hun har været medlem af to ud af tre regeringspartier. Navnet er Christine Antorini, og tror man, at der er levn tilbage fra Ritt Bjerregaard i hendes holdninger til den danske undervisningssektor, kan man godt tro om igen.

Tvært i mod har den nye minister store ambitioner for både folkeskolen og ikke mindst erhvervsskolerne. Og det er ikke urealistiske højt svævende pædagogiske ambitioner, men ambitioner baseret på, hvad mange vil betegne som en solid grobund for sund fornuft.

- Af regeringsprogrammet fremgår det, at vi ønsker en både faglig og stærk folkeskole for alle. Det er de to ben, vi står på. Vi skal reformere folkeskolen, så alle elever bliver dygtigere, og vi skal blandt andet fokusere på de elever, der kommer fra håndværkerhjem, og altså fra hjem med gode uddannelser, men der er åbenbart en uddannelseskultur i folkeskolen, der er så boglig og abstrakt, at disse børn ofte hægtes af, siger Christine Antorini i en nytårssamtale med Licitationen.

Faglige kompetencer

Når det kommer til erhvervsskolerne, går den nye minister ind for noget så utraditionelt på venstrefløjen som at pleje eliten, men samtidig er hun meget opmærksom på problemerne med at skaffe praktikpladser:

- Vi har et godt erhvervsuddannelsessystem i Danmark med vekseluddannelse, hvor man både får de faglige kompetencer på erhvervsskolerne, og kommer ud i virksomhederne og arbejder. Men det forudsætter praktikpladser til de unge mennesker, og i øjeblikket mangler 8000 unge en praktikplads. Regeringen har lavet en bred aftale om flere praktikpladser, der betyder, at vi i 2012 åbner for 3000 flere skolepraktikpladser, så de kan gøre den faglige del færdig, selv om virksomhederne i øjeblikket på grund af krisen ikke kan tilbyde rigtige praktikpladser. Det er vigtigt at finde en løsning her og nu, så de unge mennesker ikke ender med at blive så skuffede over ikke at kunne færdiggøre deres uddannelser, at de dropper helt ud, forklarer Christine Antorini, der til foråret vil invitere arbejdsgivere og lønmodtagere til en fælles aftale om en egentlig praktikpladsgaranti:

- Vælger man som ung gymnasiet, kan man regne med at være færdig efter tre år. Men hvis man som ung gerne vil have en håndværkeruddannelse eller anden erhvervsuddannelse, er det et spil i lotteriet, om man kan få en praktikplads. Derfor tør mange unge desværre ikke vælge en erhvervsuddannelse. Det er ærgerligt, for vi har brug for mange flere med en erhvervsuddannelse.

Fremragende oplevelse

Som ny minister drog Christine Antorini til London for at overvære "verdensmesterskaberne" i håndværk, SKILL’s, og hun fortæller begejstret om, hvad hun der oplevede:

- Det er fremragende, at der er kommet både danmarksmesterskaber og verdensmesterskaber i håndværk. At opleve så dygtige unge mennesker fra hele verden, som jeg så i London demonstrere en bred vifte af håndværk i benhård konkurrence, var en kæmpe oplevelse. Og der var fyldt med skolebørn fra hele London, der fik lov til at prøve de forskellige håndværk. Det er lige præcis den oplevelse, der kan få børn til at tænke på at tage en erhvervsuddannelse. Det er spændende og det giver en masse muligheder, siger ministeren, der ser frem til danmarksmesterskaberne i SKILL’s i januar i Odense.

Top godt håndværk

Ministeren kalder det "top godt at man kan se det ypperste inden for håndværk":

- Det er positivt med konkurrence og en synliggørelse af, hvor vigtige håndværksfagene er. Derfor inviterede jeg også de danske deltagere ind i ministeriet, efter at de kom hjem fra SKILL’s i London. Det er fremragende, at erhvervsskolerne sammen med arbejdsgiverne i de forskellige brancher vælger at investere i SKILL’s. Det koster nogle penge at træne de unge mennesker til både at gennemføre et danmarksmesterskab og SKILL’s verdensmesterskab. De 15 danske deltagere præsterede så flot en indsats, at jeg gerne ville påskønne det ved at invitere dem, erhvervsskolerne og deres mestre for at synliggøre hvor vigtigt det er, at unge vælger erhvervsuddannelser i årene fremover.

Forældres snobberi

Mange forældre lider af den tvangsforestilling, at kun gymnasieuddannelser dur til noget efter folkeskolen, men det uddannelsessnobberi vil den nye minister gerne gøre op med:

- For at undgå uddannelsessnobberi skal vi gøre det lige så attraktivt for de unge at vælge erhvervsuddannelserne. Vi skal blandt andet synliggøre, at der findes højniveauspor på erhvervsuddannelserne, så man både kan få den håndværksmæssige uddannelse og højniveau i almene fag som eksempelvis dansk, matematik og engelsk. Man kan altså både få en HF-eksamen og en håndværkeruddannelse – EUX. Vi skal have et tilbud til de allerdygtigste, der vil bygge ovenpå erhvervsuddannelsen som bygningskonstruktør eller andet, når de er færdige med erhvervsskolen. Vi skal have højniveau på både almene fag og håndværksfagene, siger børne- og undervisningsministeren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078