Elever siger nej til karakterkrav
Man kan godt blive en dygtig håndværker, selv om man ikke har fået høje karakterer i folkeskolen, mener erhvervsskoleelever
Det mener Erhvervsskolernes Elev-Organisation (EEO), som dermed afviser det efterhånden bredt politisk anerkendte ønske om at indføre en adgangsbegrænsning på erhvervsskolerne med krav om, at fagene dansk og matematik er bestået ved grundskolens afgangsprøver.
EEO har udarbejdet et udspil med en række punkter, som man finder er vigtige at få med i en kommende reform af erhvervsuddannelserne.
EEO mener, at et karakterkrav er en alt for firkantet og akademisk måde at opstille krav for fremtidens faglærte arbejdskraft.
- At blive en dygtig håndværker kræver i højere grad motivation og personlige kompetencer end litteraturanalyse og cirkeldiagrammer. Derfor mener vi, at det ville være langt mere fornuftigt at afholde screeningssamtaler end at afvise elever på baggrund af deres eksamensresultater. Igennem samtalen får faglæreren mulighed for at lære eleven at kende allerede inden uddannelsens start. Samtalen skal også klargøre, om den kommende elev har skavanker, som gør det svært at fuldføre uddannelsen. Eleven med dårlige skuldre skal ikke vejledes til at blive maler, siger EEOs formand, Morten Ryom.
Skal være direkte vej
Elevorganisationen vender sig også imod et andet af de elementer, der synes at være skabt politisk konsensus omkring, nemlig indførelse af et basisår.
EEO mener, at alle skal have mulighed for at tage den direkte vej første gang. Hvis man for eksempel ved, at man vil uddanne sig i et af byggefagene, skal man ikke via et basisår.
Basisforløbet skal målrettes elever, der mangler faglig afklaring - om de eksempelvis skal være malere eller slagtere, mener EEO.
Forløbet skal også rettes mod elever, som mangler boglig opkvalificering i dansk, matematik og engelsk for at få bedre forudsætninger for at fuldføre deres ønskede uddannelse. Produktionsskolerne skal tilegnes de elever, som mangler personlige kompetencer i form af blandt andet selvdisciplin og omgang med andre.
For at bremse frafaldet på erhvervsskolerne og gøre skolepraktik mere attraktiv foreslår EEO også, at aflønningen i skolepraktik ligestilles med en overenskomstmæssig lærlingeløn.