Kan være helt slut i Odense
En task force i Odense kommune opfordrer til, at politikerne afskaffer både dækningsafgift og byggesagsgebyrer. Håndværksrådet hilser initiativet velkomment
Odense Kommune har i bestræbelserne på at skabe vækst og tiltrække nye virksomheder nedsat en Business Task Force med tidligere koncerndirektør i Falck Lars Nørby Johansen i spidsen.
Mest kontroversielt er nok, at task forcen opfordrer Odense Kommune til ikke bare at sænke dækningsafgiften, men også helt at fjerne byggesagsgebyrerne. Budskabet er, at Odense "kan skille sig positivt ud fra andre kommuner ved at sænke skatte- og afgiftsniveauet":
Hvor nogle kommuner slet ikke opkræver dækningsafgift, opkræver Odense cirka 100 mio. kroner årligt fra ejerne af erhvervsejendomme.
- For at skabe den ønskede effekt i opfattelsen af Odense som en ekstremt erhvervsvenlig kommune skal der ske en markant sænkning af dækningsafgiften nu og den skal kunne høres rundt omkring i landet. Derfor anbefaler vi at sænke dækningsafgiften fra de 5,2 promille til 4,0 promille allerede i 2014, hedder det videre
Derudover skal Odense have en konkret plan for helt at udfase dækningsafgiften hurtigere end planlagt. Det vil lette byrden på det odenseanske erhvervsliv med over 100 mio. kroner årligt.
Markant signal
På samme måde kan Odense blive pioner på byggesagsområdet. Hvis kommunen vælger at fjerne byggesagsgebyret helt, vil Odense Kommune kunne slå på, at den er den første kommune uden et egentlig gebyr på byggesager:
- Hvorfor skal det koste et gebyr at investere i byen? Derfor anbefaler vi en afskaffelse af byggesagsgebyret. Det koster kommunen syv mio. kroner. Det vil medføre et markant signal om ønsket byggeaktivitet. Og det er penge, der tilgodeser borgere og virksomheder, der vil bygge i Odense, mener task forcen.
Håndværksrådets politiske chef, Frank Korsholm, hilser meldingerne fra Odense velkommen, men vil se handling, før han tror på det.
- Det er positive takter, men foreløbig kun et forslag fra en task force. Det er op til politikerne at vise, om de mener noget med det. Forslaget går den rigtige vej, hvis man vil lette erhvervslivets omkostninger, og i Håndværksrådet håber vi, at det viser vej for andre kommuner. Især vil en afskaffelse af byggesagsgebyret være et løft for små og mellemstore virksomheder. Ved investeringer i store fabriksbygninger er byggesagsgebyret næppe det, der står i vejen. Men ved mindre og mellemstore opgaver kan byggesagsgebyret udgøre en væsentlig omkostning i forhold til selve byggeriet som helhed, siger Frank Korsholm, der dog samtidig advarer mod, at kommunerne, hvis byggesagsgebyret bortfalder, forlænger byggesagsbehandlingstiden:
- Allerede i dag er der kommuner, hvor byggesagsbehandlingen tager urimelig lang tid. Det burde kunne gøres langt hurtigere slutter Håndværksrådets politiske chef.