Byggekranerne skal i arbejde
Københavns befolkning vokser med 12.000 om året. Overborgmesteren vil derfor bygge 9.000 nye almene boliger de kommende år
Alene næste år skal der sættes gang i byggeriet af 1.065 almene boliger i København heraf 425 ungdomsboliger. Københavns Kommune forventes at vokse med 100.000 indbyggere frem mod 2025.
- Det kræver en ekstra indsats for at skabe plads til både unge, ældre, singler og familier uanset pengepung, siger Frank Jensens, der har som målsætning at få opført 9.000 almene boliger frem mod 2025.
Ifølge overborgmesteren er timingen af byggeriet helt rigtig. Dels fordi byggeri af almene boliger skaber mange job. Og dels fordi man nu får mere for pengene, så huslejen for beboerne ender på et mere rimeligt niveau.
Socialt afbalanceret
Et flertal i Borgerrepræsentationen bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF foreslår i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger, at der afsættes 200 mio. kroner i tilskud til byggeri af almene familieboliger og ungdomsboliger: 200 mio. kroner i tilskud til byggeri af almene familieboliger og ungdomsboliger.
- Hvis vi vil have en socialt afbalanceret by, hvor håndværkere og direktører mødes i det samme supermarked, skal vi satse massivt. Vi vil gerne have flere almene boliger, hvor der er få i forvejen. Vi vil også gerne have almene boliger i de nye attraktive havnekvarterer, så det ikke bliver rigmandsenklaver. København er en ung by, og vi har brug for flere ungdomsboliger, siger Frank Jensen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
2400 nye job
Han peger videre på, at byggeriet vil skabe 2400 job "i en krisetid". Samtidig er byggepriserne lave nu. Det samme gælder priserne på grunde. Derfor kan man bygge billigere, og det giver lavere husleje:
- Byggeriet af almene boliger gik i stå før finanskrisen. Hvis vi skal have en socialt afbalanceret by, så skal vi også have gang i byggeriet af almene lejeboliger. Det er sund fornuft. Jeg håber, det kan være med til at skabe balance på boligmarkedet. Vi regner med, at der kommer 100.000 flere københavnere frem mod 2025. Hvis vi skal undgå usunde prisbobler, så skal vi også have flere almene boliger som alternativ til andelsboliger og ejerboliger, siger Frank Jensen.
Unge mennesker
Han bakkes op af seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri, der siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at Københavns befolkning vokser med 1000 om måneden.
- Det er unge mennesker, der ofte flytter til København for at få en uddannelse, og de får som regel også et job i hovedstadsområdet, når de er færdige. Det er jo i København, at udviklingen primært sker. Og det går jo også København rimeligt godt økonomisk. Derfor er der brug for flere boliger, både almene boliger og pensionskassebyggerier. Kommer der 12.000 nye borgere til København om året, er der brug for 7.000-8.000 nye boliger. Der er også mange gamle boliger i den eksisterende boligmasse. Har de en levetid på 100 år, skal der alene af den grund bygges 2.800 nye boliger årligt. Der er også brug for boliger til folk, der er lidt mere velbeslåede, så der er brug for en bred vifte af boliger i et stort udbud. Vi skal udvikle både Nordhavnen og Ørestaden, siger Finn Bo Frandsen til Licitationen.