23948sdkhjf

Rettigheder og pligter gælder

Men kan næppe beskylde 3F og Dansk Håndværk for at sidde lårene af hinanden, noterer dagens kronikør
Det er ikke sket før, at 3F Frederiksborg roser en arbejdsgiverforening, men med gårsdagens indlæg i Licitationen fra Direktør i Dansk Håndværk Erik Møbius, føler vi os forpligtet til også at ytre os i debatten om overenskomsterne, og det som Peter Stenholm fra Dansk Byggeri kalder bragesnak.

Definitionen på bragesnak kommer fra Grundtvig i 1844, og var "de håbløse danske aviser der overgår hinanden i politisk dagdrømmeri".

Tredjepartsforpligtelsen og akkordafsavnstillægget, som Dansk Håndværk har i deres overenskomst med 3F er ikke bragesnak eller politisk dagdrømmeri – tværtimod. Det er et brugbart værktøj i det konkrete arbejde som kommer fra en jordnær tanke om at skabe ordnede forhold på de danske byggepladser.

Aftale er aftale

Dansk Håndværk medvirker til denne udvikling og selvom vi sjældent er enige med arbejdsgiverne om alting, ser det ud til, at vi her har fundet fælles fodslag. Men kan næppe beskylde os og Dansk Håndværk for at sidde lårene af hinanden.

Personligt har jeg siddet til forhandlinger med Erik Møbius, hvor det rungede i væggene og glassene klirrede som følge af lydniveauet.

Tredjepartsforpligtelsen har eksempelvis været med til overenskomstdække de mange polske og litauiske underentreprenører hos et af landets største typehusfirmaer. Dette er et skridt på vejen mod lige vilkår for alle og ordnede forhold i byggeriet i Danmark. Det er heller ikke bragesnak, men derimod det vi i Nordsjælland kalder overenskomstdækning. En kerneopgave i det faglige arbejde, som Dansk Håndværk bakker op om. Bestemmelser, der sikrer de seriøse spillere på banen, som vi finder naturlige i alle overenskomster.

Eller på jævnt dansk "en aftale er en aftale". Når vi har indgået en overenskomst med rettigheder og pligter gælder denne forpligtigelse også for underentreprenører.

Unfair konkurrence

Jeg fik i denne uge et opkald fra en lille tømrermester, som er medlem af Dansk Byggeri. Han var igen stødt på en flok polakker, der arbejdede under noget, der kan betegnes som meget tvivlsomme forhold, og som han sagde "jeg kan jo ikke konkurrere på disse vilkår".

Det 3F ønskede ved denne overenskomstforhandling var bestemmelser der gør det nemmere at beskytte de små og mellemstore virksomheder mod unfair konkurrence. Dansk Byggeris afvisning af at ville sikre ordnede og organiserede forhold gennem overenskomsterne resulterer i, at deres egne medlemmer bliver udsat for konkurrencevilkår, som kun kan betegnes som unfair.

Social dumpning

Peter Stenholm fra Dansk Byggeri påstår i sin afslutning på gårsdagens replik, at han og hans forening foretrækker resultater frem for bragesnak, det lyder godt, men helt konkret hvad foreslår Dansk Byggeri?

3Fs ønske om opstramninger i overenskomsten, der gør det muligt at sikre ordentlige firmaer at konkurrere, blev blankt afvist at Dansk Byggeris forhandlere.

Ansvaret for at der ikke kom nye bestemmelser mod social dumpning ind i overenskomsterne, kan alene placeres på skuldrene af Dansk Byggeri. Dansk Byggeri må bære ansvaret for, at vi i den kommende overenskomstperiode forsat skal opleve lovløse tilstande på de danske byggepladser.

Jeg har en god ven, der er tømrermester i San Francisco. Sidst jeg besøgte ham, så jeg med mine egne øjne på en plads ved siden af tømrerhandelen en plads, hvor der stod flere hundrede illegale mexicanske arbejdere drevet af nød, sult og elendighed og falbød deres arbejdskraft til latterligt små lønninger. Er det Dansk Byggeris liberale vision for et fremtidigt arbejdsmarked? Lad dette være en åben invitation til Peter Stenholm til at komme en tur til Nordsjælland og opleve virkelighedens verden på de danske byggepladser anno 2012.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.184