Nødvendigt råstof
Det danske landskab har gennem generationer lagt fysiske kræfter til samfundets udvikling og velstand. Også havene omkring Danmark har bidraget i stor stil til opbygningen af den danske infrastruktur, og "indgrebene" sker sædvanligvis under stor hensyntagen til såvel miljø som de mennesker, det kommer til at berøre i selve produktionsperioden.
Det er Naturstyrelsens opgave at varetage statens interesser, når regionerne laver deres fireårige råstofplaner, mens det er de enkelte kommuner, der skal give deres ønsker og indstillinger til kende over for regionerne, når der er råstofinteresser inden for deres respektive ansvarsområder.
Det bliver mange steder gjort med stor ildhu af lokalpolitikere, som naturligt nok "kun" er valgt til at varetage netop lokale interesser, og som derfor ikke kan forventes at tage store hensyn til overordnede nationale interesser.
Det er således ganske forståeligt, at eksempelvis grusgravning, der kommer tættere og tættere på boligområder, vækker ængstelse og bekymring hos de lokale beboere, og der er næppe nogen, der med kyshånd byder grusgravningen velkommen med mindre vedkommende får en klækkelig økonomisk kompensation for at opgive sin ejendom. Samme problemstilling gør sig gældende, når det drejer sig om ekspropriationer af privat ejendom til eksempelvis motorvejsudbygninger og andre samfundsnyttige anlæg, og her kommer Grundlovens afsnit om den private ejendomsrets ukrænkelighed heldigvis ind. Borgerne har krav på at blive behandlet ordentligt i forbindelse med planlægningen af større offentlige anlæg som motorveje eller jernbaner.
En effektiv udbygning af den danske infrastruktur er imidlertid til gavn for hele samfundet, og da det nu engang er naturen, der leverer råstofferne til de fleste infrastrukturprojekter, så skal det samtidig sikres, at de nødvendige råstoffer kan tilvejebringes.
Nu er det desværre ikke sådan, at nødvendige råstoffer findes overalt i Danmark. Det har skiftende istider sørget for, men så er det tilfredsstillende at se, at der til stadighed sker retableringer af tidligere indvindingsområder, som udvikler sig til stor fornøjelse og rekreation for både lokalbefolkningen og det nærmeste opland.