23948sdkhjf

Forudsigelige problemer på Nordhavnsvej

Hverken Dansk Byggeri eller Håndværksrådet er voldsomt overraskede over, at uddannelsesklausulerne giver problemer på Nordhavnsvej-projektet
Det er et eksempel på, at uddannelsesklausuler er meget ufleksible og ikke løser problemerne med manglende praktikpladser.

Således lyder kommentaren fra afdelingschef Louise Pihl fra Dansk Byggeri til, at store arbejdskraftskrævende opgaver ved anlægsarbejdet på Nordhavnsvej ikke giver de forventede lærepladser. Arbejdet skal udføres af udenlandske entreprenører, der ikke har tradition for at være uddannelsessted.

- Det er ingen hemmelighed, at vi ikke tror sociale klausuler løser problemerne med den store mangel på praktikpladser. Vi tror, at man når meget længere med blandt andet frivillige partnerskabsaftaler, sådan som vi har indgået dem med eksempelvis en række kommuner, Boligselskabernes Landsforening og erhvervsskolerne. Her tager man udgangspunkt i lærlingene på den lokale erhvervslokale, og det giver langt større fleksibilitet for virksomhederne, siger hun.

Ud over partnerskabsaftaler opfordrer Dansk Byggeri til et endnu stærkere praktikpladsopsøgende arbejde som vej til flere praktikpladser.

Louise Pihl gør opmærksom på, at selv om der er godt 2.300 unge uden praktikplads i byggeriet, så er der på landsplan blot 35 struktørlærlinge uden en læreplads.

- Det bliver derfor i de kommende år ved det store anlægsprojekter en kæmpe udfordring at opfylde kontrakterne, hvor de forsynes med sociale klausuler om at ansætte lærlinge. Derfor skal der gøres et stort arbejde for at få flere unge til at vælge struktøruddannelsen, siger hun.

Opgaven sendes videre

I Håndværksrådet er man ikke overrasket over at en betragtelig del af Nordhavnsentreprisen sendes videre til udenlandsk underentreprenør, der ikke uddanner.

- Når meget store dele af arbejdet ikke giver lærepladser, og uddannelsesklausulen totalt set skal opfyldes betyder det, at opgaven med at uddanne overlades til andre, som så skal løfte en større andel, siger chefkonsulent Morten Frihagen.

- Der er en tendens til, at store offentlig arbejder udbydes i store klumper, og så risikerer man, at der sker som vi ser det i eksemplet fra Nordhavnsvej. Håndværksrådet opfordrer kommunerne til i langt højere grad at udbyde i fagentrepriser. Vi opfordrer samtidig det lokale erhvervsliv at få en dialog med kommunen om, hvordan man udbyder SMV-venligt og hvordan man kan være konkret i sine krav og forventninger. Begge parter vil få noget ud af en sådan dialog. Udbud i fagentrepriser betyder, at det lokale erhvervsliv med ofte lokal arbejdskraft og lokale unge lærlinge får del i de kommunale udbud, siger Morten Frihagen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094