Entreprenør taber byggeopgave i spil
Fynsk entreprenør måtte i en licitation se sig slået i en lodtrækning om en byggeopgave til 75 millioner kroner
Bygherren måtte med to helt ens tilbud til sidst afgøre sagen med en lodtrækning.
En afgørelse fra Klagenævn for Udbud har fastslået, at der ikke var noget i vejen med procedurerne omkring udbuddet af et domicilbyggeri for Sydfynsk Elforsyning.
Men sagen vækker undren hos den tabende entreprenør, O.V. Engstrøm, der trak den korte pind i den afsluttende lodtrækning om opgaven til 75 mio. kr.
- Det har intet med en licitation at gøre det her. Det er købmandskab, der reelt ender i ren gambling om en udgift på flere hundrede tusinde kroner til udregning af et tilbud eller en ordre på 75 millioner kroner, siger Ove Engstrøm til Licitationen Byggeriets Dagblad.
Han vil nu lade Dansk Byggeri kigge på sagen for, at man her kan arbejde for, at denne slags situationer i fremtiden kan undgås. Han skal i denne uge mødes med sin advokat for at se nærmere på, om der er noget at gøre ved sagen.
Traditionel licitation
Sagen startede som et almindeligt udbud af byggeriet, hvor O.V. Engstrøm var billigst blandt flere bydende virksomheder.
Men prisen var over den ramme, som bygherren havde fastsat, så man besluttede at gøre det til en "omvendt licitation" hvilket vil sige, at man fastsætter en pris på 75 mio. kr., og så konkurreres der i stedet på mængden af arbejde.
Også her stod O.V. Engstrøm stærkt, men bygherren vælger så at åbne tilbuddene i en forhandlingsrunde, så konkurrenten MT Højgaard får indsigt i tilbuddet.
Under forhandlingen prissættes forbehold og en række prioriteringer, som bygherren har lagt frem som ønskede tilvalg.
To ens tilbud
Da forhandlingen er afsluttet, sidder man tilbage med to helt enslydende tilbud, som så ender med, at man må foretage en lodtrækning, som MT Højgaard vinder.
- Det er interessant, at man anvender praksis fra Tilbudslovens paragraf 7 med hensyn til åbning af tilbuddene for konkurrenterne, mens Forsyningsvirksomhedsloven faktisk giver mulighed for at undlade at åbne tilbuddene på denne måde, siger Licitationen - Byggeriets Dagblads udbudsjurist, Jens Munk, om sagen.
- Det er især også interessant, fordi en kommende revision af tilbudsloven faktisk lægger op til at åbne for endnu mere forhandling. Og det er netop her, at denne situation kan opstå, fordi de bydende får kendskab til de øvrige tilbuds indhold, siger Jens Munk.
Han mener, at den aktuelle situation vil kunne forekomme igen.