23948sdkhjf

Ingen firmaer turde byde

Et udbud om opførelse af blandt andet en ny daginstitution i Vanløse er aflyst, fordi ingen af de prækvalificerede firmaer bød
Den private bygherre CityByg ApS, som opfører et bygningskompleks i Vanløse med en daginstitution til Københavns Kommune, vil først betale totalentreprenøren, når byggeriet er afleveret. Det var hovedårsagen til, at B. Nygaard Sørensen, som var en af de prækvalificerede virksomheder, afstod fra at afgive bud. Da ingen af de prækvalificerede bød på projektet, har CityByg annulleret udbuddet.

- Der lå nogle udfordringer i, at man skulle finansiere byggeriet indtil afleveringen. De ville stille en sikkerhed for, at man fik pengene, men det ville belaste vores likviditet uhørligt meget, og det var vi ikke interesseret i, siger adm. direktør i B. Nygaard Sørensen, Lars H. Nielsen.

Han har aldrig set et udbud skruet sammen på den måde før.

- Det er usædvanligt, at man udbyder på den måde. Det hælder lidt over mod OPP med privat bygherre, og det er vi ikke klar til, siger han.

Derudover havde bygherren fastsat en prisramme per kvm, og den var ifølge Lars H. Nielsen svær at holde sig inden for:

- Derudover var der udstukket rammer for kvadratmeterprisen, og dem mente vi heller ikke, at vi kunne holde os inden for. Med de vide krav, der var til finansieringen, mener vi, at kvadratmeterprisen blev noget dyrere.

Usædvanligt udbud

Ifølge Henrik Fausing, afdelingschef i Dansk Byggeris juridiske afdeling, er det yderst sjældent, at man ser et projekt udbudt på denne måde, og han betegner udbuddet som højrisikabelt.

- Jeg kan godt forstå, at de prækvalificerede ikke vil bygge på de vilkår. Det er højrisikabelt, og jeg kan slet ikke forstå, at Københavns Kommune vil være med til at udbyde på den måde. Men nu har de så også fået besked fra markedet om, at man ikke vil byde på sådan noget. Det forstår jeg godt, og hvis det havde været mig, der havde rådgivet dem, så ville jeg også have rådet dem til ikke at byde, siger han.

Tvivlsom sikkerhed

Det er ikke kun finansieringsmodellen, som ifølge Henrik Fausing gør udbuddet uattraktivt. I udbudsmaterialet står der, at totalentreprenøren som sikkerhed for entreprisevederlagets betaling modtager transport i købsaftale mellem CityByg og Københavns Kommune.

- Transporter er underlagt Gældsbrevsloven, og det betyder, at den, der får tiltransporteret beløbet, aldrig får bedre ret til beløbet, end det, der fremgår af den forudgående aftale. Så hvis Københavns Kommune mener, at kontrakten med den private bygherre er misligholdt, så vil de kunne smække kassen i, og så ser entreprenøren aldrig en skilling.

Henrik Fausing forklarer, at den beskrevne sikkerhedsstillelse i udbudsmaterialet betyder, at den betaling, som bygherren får fra Københavns Kommune, kan bygherren videretransportere til totalentreprenøren som sikkerhed for, at bygherren opfylder sine forpligtelser.

- Når pengene er forfalden efter den oprindelige aftale, så er Københavns Kommune forpligtet til at betale til entreprenøren. Men entreprenøren er altid forpligtet til at respektere den aftale, der er mellem Københavns Kommune og bygherren. Der er en misligholdelsesbeføjelse, som kommunen kan gøre gældende, således at de har ret til at holde pengene tilbage. Så kan man sige, at den transport ikke er ret meget værd. Kun hvis bygherren opfylder sine forpligtelser over for kommunen, vil entreprenøren være sikret, siger han.

Robert Madsen, direktør i CityByg oplyser, at der vil komme et nyt udbud, men ønsker ikke at kommentere sagen yderligere og henviser til udbudsmaterialet.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Kommune inden avisens deadline.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08