23948sdkhjf

Arbejdsgiveren har ansvar for arbejdsmiljø

Obligatorisk ID-kort et indgreb i virksomhedernes ret til selv at tilrettelægge arbejdet, mener Dansk Arbejdsgiverforening
Arbejdsgiveren har ansvaret for arbejdsmiljøet, og derfor er det også op til arbejdsgiveren at tilrettelægge arbejdsmiljøarbejdet. Det skal ikke ske på en bestemt måde ved tvang fra organisationerne.

Således lyder budskabet fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) som forklaring på, at hovedorganisationen har blokeret for, at Danske Malermestre indgår en aftale med Malerforbundet om indførelse af et obligatorisk ID-kort indeholdende krav om en dags arbejdsmiljøuddannelse.

- Det er den enkelte arbejdsgiver, der har ansvaret for arbejdsmiljøet i virksomheden, og vi mener, man skal fastholde den enkelte arbejdsgivers ret til selv at planlægge, hvordan sikkerheds- og arbejdsmiljøarbejdet skal tilrettelægges. Det forhold vil man ændre ved, hvis organisationerne indfører en obligatorisk ordning, siger Povl-Christian Jensen, vicedirektør i DA til Licitationen.

Han understreger, at der ikke er tale om en afvisning baseret på jura, men på at man ikke ønsker at påtvinge virksomheder bestemte måder til tilrettelæggelse af arbejdet.

Op til hver enkelt

Povl-Christian Jensen ser ingen problemer i, at virksomheder indfører egne ID-kort og egne krav om sikkerhedsuddannelse, sådan som eksempelvis entreprenørvirksomheden Hoffmann, der indførte ID-kort i 2011.

Alle virksomhedens ansatte – fra direktør over funktionærer til timelønnede – skal på sikkerhedskursus for at modtage ID-kortet og få adgang til virksomhedens byggepladser.

- Jeg kender ikke Hoffmanns ordning, men det er helt fint med os. Det er netop den enkelte virksomhed, der har valgt at organisere arbejdsmiljøarbejdet på den måde, og det er så et vilkår, hvis man vil arbejde der. Et ID-kort er attraktivt for nogen, og de skal være velkommen til at udvikle deres egne systemer, netop fordi den tilrettelæggelse hører hjemme i den enkelte virksomhed. Den afgørende forskel er, at forslaget om ID-kort i malerbranchen ville påtvinge hele branchen en bestemt måde at gøre tingene på, og det er vi imod, siger Povl-Christian Jensen.

Laveste fællesnævner

Parterne i malerbranchen ønskede i første omgang at indarbejde ID-kortet i deres fælles overenskomst, men enedes siden om at nøjes med en organisationsaftale.

- Det springende punkt er, at ordningen under alle omstændigheder ville være obligatorisk, og det mener vi er forkert, siger DA-vicedirektøren.

Malerforbundets formand, Jørn Erik Nielsen, undrer sig.

- DA’s holdning er udtryk for, at laveste fællesnævner er tilstrækkelig. De gode virksomheder skal nok få sat system i arbejdsmiljøarbejdet med eller uden ID-kort, men alle de brodne kar kan fortsætte ad samme useriøse vej som hidtil. Malerbranchen består af mange små virksomheder, der aldrig får sat arbejdsmiljøarbejdet i system, hvis de ikke får et kærligt spark til det. Det er dybt skuffende, at DA er så bagstræberisk, siger Malerforbundets formand.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094