23948sdkhjf

Parterne langt fra hinanden

Endnu er byggeriets forhandlere så langt fra hinanden på forhold omkring udenlandsk arbejdskraft, at der er brug for et par dages tænkepause
Mens de sidste detaljer torsdag faldt på plads for den store transportoverenskomst, har byggeriet endnu den første aftale til gode ved dette års overenskomstforhandlinger.

Det er imidlertid ikke, fordi man ikke har forsøgt. Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F mødtes onsdag morgen efter godt to døgns tænkepause med det mål at få lavet et forlig på de toneangivende overenskomster på bygge-området. Efter omkring 17 timers forhandling blev parterne imidlertid enige om at tage en ny pause, idet man fortsat er langt fra hinanden.

Der er ikke aftalt nye forhandlinger, fordi parterne har brug for “tid til overvejelse af de ting, der er kommet på bordet", som Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen udtrykker det.

Der forventes derfor tidligst nye forhandlinger i løbet af weekenden eller mandag.

Social dumping

Traditionen tro ønsker forhandlerne ikke undervejs at fortælle, hvad der skiller parterne. Kilder tæt på forhandlingerne oplyser imidlertid, at den helt store knast er udenlandsk arbejdskraft - eller måske snarere de krav, 3F møder med for at forhindre, at udenlandsk arbejdskraft undergraver overenskomsterne.

3F præsenterede allerede ved overenskomstforhandlingernes forsigtige opstart i december tre krav på området: For det første tredjepartsforpligtelse, så en medlemsvirksomhed gøres ansvarlig for, at en eventuel underentreprenør som minimum følger overenskomsten. For det andet, at der sker en væsentlig forhøjelse af mindstelønnen, eventuelt som et såkaldt akkordafsavnstillæg. Endelig for det tredje bedre værn mod falske selvstændige, de såkaldte armeben-firmaer.

Dansk Byggeri har fra første færd totalt afvist ikke mindst de første to krav. Kilder vil vide, at modstanden ikke er blevet mindre undervejs i forhandlingerne.

Tre gange tænkepause

Der har også i ugens løb været forhandlet om tre andre store overenskomster inden for bygge- og anlægsområdet.

Dansk El-Forbund og Tekniq tog forleden en tørn om elektrikernes store dominerende område Elektrikeroverenskomsten. Efter 18 timers forhandling besluttede parterne at gå hver til sit tirsdag morgen. Det er sket uden dramatik og kaldes en tænkepause.

Til El-Forbundets hjemmeside udtaler forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen, at stemningen er god.

- Men hvor det ender, kan jeg ikke sige noget om lige nu. Vi kan jo i teorien blive enige om 99 procent, hvorefter den sidste procent vælter det hele, siger han.

Onsdag gjorde så forhandlerne fra Blik- og Rørarbejderforbundet og Tekniq et forsøg på at komme et skridt videre om en ny overenskomst for VVS-området. Efter mere end otte timers forhandlinger valgte parterne at tage en timeout i forhandlingerne uden at aftale et nyt mødetidspunkt.

Også Danske Malermestre og Malerforbundet har været i gang med overenskomstforhandlingerne om den store bygningsmaleroverenskomst. Parterne er langt med en redaktionel fornyelse af overenskomsten og har aftalt nyt møde mandag.

Det forventes, at der ikke bliver nye forhandlinger på disse tre overenskomstområder, før der ligger et forlig på Dansk Byggeri/3F-området.

De nye overenskomster skal træde i kraft 1. marts, og der er varslet konflikt fra samme dag. Forligsmand Asbjørn Jensen forventes dog mandag at udsætte konflikten i første omgang i to uger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125