23948sdkhjf

Kritik af sygehus-hast

Arkitekt hos C.F.Møller efterlyser endnu mere erfaringsopsamling i forhold til de nye supersygehuse. Formanden for Ingeniørforeningen i Danmark er kritisk over for serien af hospitaler, der bygges hurtigt efter hinanden. Vigtig viden kan gå tabt
Formanden for Ingeniør i Danmark (IDA), Frida Frost er ude med en melding om, at man kunne få mere for pengene, hvis man byggede de nye sygehuse i en serie, i stedet for samtidigt.

- Det ville give mere fremtidssikring, hvis de næste hospitaler kunne lære fra det første.

I en ny rapport, Sundhedsteknologi 2020, skrevet af blandt andre styregruppeformand Trine Skou Tindborg fra IDA, anbefaler IDA, at der bliver bevilget penge til forsøgsbyggeri med modulært sygehusbyggeri – byggeri efter reolsystem-princippet, så de enkelte rum kan skiftes ud, uden at det griber ind i den daglige drift.

Trine Skou Tindborg har stået i spidsen for Ingeniørforeningens temaår "Sundhedsteknologi 2020 – Engineering Life Care", og hun siger:

- Læring og kompetencer skal sikres på tværs af byggerierne. Regionerne har nu udvalgt punkter som de mener, man skal sikre, så de næste kan lære af dem.

Hun understreger dog, at der er forskel på planlægning og praksis.

- Den indretning, som vi mener er "state of the art" lige nu, kan være utidsvarende om få år. Derfor skal man hele tiden tage udgangspunkt i hinandens læringskurver, og vi er nødt til at prøve at forestille os en teknologi, som vi ikke kender i dag, siger hun til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

- Der vil altid være 10-20 procent af bygningsmassen, som er under konstant ombygning, vi skal bare prøve at indrette det så fleksibelt som muligt. Men det koster alt sammen, og man kan jo ikke sammenligne æbler og bananer. Politikerne skal have et oplyst grundlag, og kunne sammenligne to ens ydelser. Derfor foreslår vi forsøg i mindre målestok eller i dele af et hospital, siger hun, og tilføjer, at der ligger en ansøgning til Højteknologifonden, som IDA håber vil bidrage til forskningen.

Erfaringsopsamling

Tom Danielsen, partner hos C.F. Møllers tegnestue, er arkitektfaglig leder på DNU- Det Nye Universitetshospital i Aarhus, der ligger i Skejby.

Han har oplevet en lang proces, med udfordringer langt ud over det traditionelle arkitektfag, blandt andet med en halvering af budgettet og langstrakte forløb med brugerinddragelse.

Han kan ikke helt genkende billedet af, at de nye supersygehuse bliver bygget hulter til bulter.

- Byggerierne falder godt nok tæt, men det er stadig perler på en snor. De økonomiske forhindringer for Skejby er først nu faldet på plads, men Skejby er stadig den første perle. Så følger Odense, derefter Gødstrup, så Aalborg og Rigshospitalet. Man kan stadig nå at lære af hinanden. Det kræver dog endnu mere intens erfaringsopsamling, siger han.

Det er imidlertid ikke hans opfattelse, modsat Trine Skou fra IDA, at regionerne er kommet ud af videndelingens starthuller.

- Der skal virkelig handles hurtigt og kommunikationen skal opgraderes, hvis den fælles viden skal bruges konstruktivt og ikke gå tabt, mener han.

- Og det kan næsten ikke være andre end en central instans som Danske Regioner, der bør koordinere den viden. De kunne godt gøre mere, for vi har allerede mange erfaringer at give, siger Tom Danielsen til Licitationen – Byggeriets Dagblad. Og han tilføjer:

- Ingen rådgiver er jo interesseret i at gemme på hemmeligheder. Alle har interesse i videndeling. Men nogen skal tage initiativet, samle informationerne og lægge dem frem. Og man kan stadig nå at sørge for den erfaringsopsamling, men det haster. For ellers bliver det for sent at være bagklog.

Ikke typehospitaler

Til gengæld er han mere optimistisk i forhold til de mere byggetekniske elementer, som for eksempel de fleksible moduler, der hurtigt kan forvandle en sengestue til en operationsstue eller et laboratorium. Når Ingeniørforeningen påpeger det, er jeg enig. Vi har allerede arbejdet med standardrum, og det er ikke atomfysik. Jeg vil mene, at det kan lade sig gøre inden for budgetterne. Og bygherre-institutionerne bruger allerede erfaringsudveksling, men vi kan selvfølgelig ikke bygge "typehospitaler". At bygge på bar mark i Gødstrup i Jylland er ikke det samme som at bygge videre på Rigshospitalet, siger tom Danielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109