Norsk bydel vil tilbage på postkortet
En overset bydel i norske Haugesund skal udvikles til at være et attraktivt bolig- og erhvervsområde
Det drejer sig om projektet "Flotmyr er tilbage på postkortet", som i slutningen af februar 2012 kickstartes gennem en workshop med Haugesund Kommune. Området Flotmyr i Haugesund har i øjeblikket karakter af at være et ikke-sted" i forhold til brugen af området og virker på den måde som en barriere i byen. Omvendt har Flotmyr et stort potentiale for udvikling på grund af sin attraktive beliggenhed mellem det historiske centrum, det omkringliggende boligområde og byens idrætsstadion.
Samling på tværs
Projektforslaget skal binde byen sammen på en ny måde. Det skal ske ved at definere et såkaldt aktivitetsbånd, der griber fat i byens centrum, det omkringliggende boligområde og det rekreative område. Denne tre-armede forbindelse opbygges som en Parkbro, der vil fungere som busterminal i grundniveau og som aktivitetsflade og bevægelsesrum ovenpå.
Flotmyr bygges op af åbne karréer med grønne gårdrum, hvor typologien tillader en fleksibel udvikling og variation i brug, samtidigt med at den smelter sammen med Haugesunds eksisterende bebyggelse.
Flotmyr skal være et sted, hvor folk kan leve med nem adgang til grønne områder, fysiske og kulturelle aktiviteter og nærhed til byens centrum. På den måde skal bydelen komme til at fungere som et moderne "hub", hvor forbindelserne er klare, og tilgængeligheden er god.
Bymæssig kontekst
Jonas Roar Hansen, arkitekt og projektleder i STWWT forklarer, at den nye helhedsplan for Flotmyr starter en vigtig proces med at vende bagside til forside.
- Flotmyr, som alt for længe har været et glemt "ikke sted", vil i fremtiden binde byen sammen og skabe grobund for etablering af nye virksomheder og gøre Haugesund til en endnu mere attraktiv by at bo i. Flotmyr skal tilbage på postkortet og drive Haugesund videre, udtaler Jonas Roar Hansen.
Han oplyser, at STWWT fokuserer på samspillet mellem forskellige skalaer med en forståelse for den store bymæssige kontekst og de nære strukturelle forhold. Disse faktorer er afgørende for at skabe en bæredygtig udvikling i en by, hvor folk ønsker at bo, arbejde og opholde sig.
STWWT finder det væsentligt at arbejde med bæredygtighed ud over de miljømæssige lag, og tager derfor udgangspunkt i stedets særlige kultur og økonomi som potentiale for ud viklingen.