23948sdkhjf

Solfangere belaster tagene

Mange 70’er-tagkonstruktioner lever ikke op til bæreevne-kravene fordi der efterfølgende er monteret solfangere
- Solfangere og solceller har gjort tagene på en lang række parcelhuse fra 1970’erne for tunge til den underliggende tagkonstruktion. Tagene lever simpelthen ikke op til de statiske krav, fordi de overskrider belastningsreglerne for lette tage, som maksimalt må veje 25 kg. pr. kvm.

Det siger medindhaver af tagfirmaet Komproment i Svenstrup Niels Heditmann til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Han forklarer, at når tagene skiftes på 1970’er-parcelhusene, så sker det ofte ved at skifte det eksisterende eternittag ud med et tilsvarende. Og det er for så vidt i orden, men regnestykket vælter, hvis boligejerne samtidig får monteret solfangere eller solpaneler uden at ændre spærkonstruktionen.

Rent faktisk betyder det, at den bygningssagkyndige i forbindelse med et hus-eftersyn må give tagkonstruktionen en K3’er fordi den ikke opfylder de statiske krav, understreger Niels Heidtmann.

Patenteret specialbeslag

- Min pointe er, at hvis boligejeren eller den kommunale tekniske forvaltning står overfor at skulle udskifte et let tag, så skal man være opmærksom på, at man faktisk også kan vælge et tungt tag og samtidig montere solfangere o.a. ved at forstærke spærkonstruktionen, siger Niels Heditman, som benytter TUN Byg 2012 til at introducere en patenteret løsning, som forholdsvis enkelt kan forstærke de lette tagkonstruktioner.

- Systemet hedder spærsafe og er udviklet i samarbejde med ingeniørfirmaet Svend Poulsen A/S. Der er tale om et beslag, som monteres mellem spærhoved og spærfod for at optage de ekstra kræfter der opstår, når tagbelægningen skifter fra et let til et tungt tag, siger Niels Heditman.

Der er også udviklet et ekstra langt beslag, som kan anvendes, hvis man blot ønsker at forstærke det eksisterende tag for eksempel i forbindelse med montering af solfangere. Det ekstra lange beslag kan monteres indefra loftet, oplyser Niels Heditmann.

Integrerede solceller

Komproment var TUN Byg Klimapris-modtager sidste år for sit arbejde med at udvikle effektive og æstetiske løsninger for vedvarende energi på tagflader.

- Vi nåede ikke at få tilmeldt vores seneste nye produkt til Klimapris-konkurrencen i år. Vi er nemlig først for ganske nylig blevet færdig med produktet – et system med tagintegrerede solceller. Solcellerne kan integreres i mange forskellige tagtyper, herunder også skifertage og er udviklet i tæt samarbejde med Dansk Solenergi ApS. Vi kan samtidig levere solceller i tre forskellige glansgrader både for at det skal passe til den glans taget har og for at undgå refleksioner, som kan generer naboen, siger Niels Heidtmann.

Solcellerne, som er monteret på en aluminiumplade leveres også i tre forskellige farver og kan tilpasses alle lægteafstande.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094