Kreativiteten er en nødvendighed i byggeriet
Hvis man skal klare sig i byggebranchen, er man nødt til at prøve nye metoder og nye materialer af
- Vi bliver en del af værdikæden, når vi rådgiver kunderne om alternativer, siger Jan Busk, der er direktør for Stark i Randers.
Løsningen er ikke kun billigere materialer. Det kan også være dyrere produkter, der er mere effektive at bygge med, så der spares på lønnen. Eller konstruktionsændringer, der bevirker, at der skal bruges færre materialer.
Til gavn for begge parter
Det er sværere at overbevise om nye metoder, når grundlæggende byggevaner skal ændres. Men når det lykkes, er det som regel til gavn for begge parter.
- De innovative entreprenører får en god forretning, og det er faktisk også dem, vi har den bedste forretning med, siger Jan Busk.
Det bekræftes af flere andre trælastdirektører.
En af de største tømrervirksomheder i København er Jakon A/S.
Projektchef Teddy Pedersen og byggeleder Kenneth Asbjerg er bevidste om, hvad det betyder at være kreativ.
- Det er blevet sværere at vinde licitationerne, hvis vi bare gør, som vi plejer. Vi skal være åbne og tænke i alternativer. Tidligere kunne vi sælge på de bløde værdier. I dag er det først og fremmest økonomien, der tæller, siger de.
For eksempel kører Jakon nu to prøvesager med handypladesystem fra Fermacell frem for traditionel kartongips. Det er nyt for Jakon, der forventer at kunne effektivisere byggeprocessen og derved spare penge.
- Vi har skelet til Jylland, hvor vi kan se, at flere og flere entreprenører er gået over til Fermacell fibergips. Det er en tendens, vi ikke kan sidde overhørig, forklarer Teddy Pedersen.
Pladerne er dyrere. Til gengæld skal de kun montere ét lag mod to, hvis de havde brugt kartongips. Samtidig tillades større afstand mellem stållægterne.
Det ene byggeri er Sydhavnsskolen i Københavns Sydhavn med 8.000 kvm skillevægge. Byggeriet er tidspresset, så de indvendige vægge skal bygges tidligt i processen. Fibergipsen er mere modstandsdygtig over for en eventuel fugtpåvirkning, og det er også et argument for at bruge Fermacell i den aktuelle byggesag.
Modstand i begyndelsen
Når man tænker kreativt i byggemetoder, møder det ofte modstand i begyndelsen ikke mindst hos de håndværkere, der skal udføre arbejdet. Hvad det angår, er det en konservativ branche. Men grebet rigtigt an, kan man også få håndværkerne med i forandringsprocessen.
Det kan Hustømrerne A/S i Århus tale med om. De eksperimenterede første gang med Fermacell for et år siden. Det har de ikke fortrudt, og akkordtømrerne har vænnet sig til det.
- Men vi har også sørget for at have det grej, der skal til, understreger afdelingschef Peter Larsen.
Tilbage til Jakon, der ikke kun har øje for nye materialer. De har også fokus på tømrernes kreativitet. De har lavet en intern kampagne, hvor gode idéer belønnes.
- Den menneskelige trang til at springe over, hvor gærdet er lavest, og viljen til at tjene ekstra får dem til at tænke kreativt, og vi skal have de gode idéer frem, så de kan brede sig til resten af virksomheden, så vi hele tiden bliver mere konkurrencedygtige, siger Teddy Pedersen.