Det er sket i branchen i ferien
Vi bringer her en oversigt over de vigtigste nyheder i de seneste tre uger, som er bragt på www.licitationen.dk
UGE 28 - 8. JULI TIL 12. JULI
Fortsat højt antal
konkurser i byggeriet
Antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen er fortsat højt.
I første halvår er samlet set 366 byggevirksomheder bukket under med en konkurs til følge. Det er blot 11 færre end første halvår 2012. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.
De nyeste tal fra Danmarks Statistik siger, at der var 53 byggekonkurser i juni.
Dansk Byggeri vurderer fortsat, at antallet af konkurser i bygge og anlæg i 2013 kun vil blive marginalt færre end sidste år. (8/7)
Flere kommer i arbejde
inden for bygge og anlæg
Det går atter fremad med beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen.
Der var 3.800 flere beskæftiget i byggeriet i andet kvartal i år sammenlignet med samme kvartal sidste år. Det fremgår af Danmarks Statistik seneste opgørelse over beskæftigede i bygge og anlæg.
Samlet er beskæftigelsen opgjort til 144.500 mod 140.700 sidste år - en fremgang på 2,6 procent.
I forhold til andet kvartal 2012 er det ikke mindst reparations- og vedligeholdelsesarbejde med 3.500 flere i arbejde, der giver anledning til den generelle beskæftigelsesfremgang. (8/7)
Sølv til dansk murer
ved World Skills
Murer Mathias Nielsen kunne række armene i vejret og lade sig hylde som verdens næstbedste inden for sit fag ved World Skills, VM for unge håndværkere, i tyske Leipzig.
22-årige Mathias Nielsen er uddannet murer fra Herningsholm Erhvervsskole i Herning og dd-huse og arbejder i dag som selvstændig.
Samtidig fik flisemurer Søren Hvidbjerg Henriksen fra Hjørring og tømrer Tobias Skov Pedersen fra Skovlunde en såkaldt medallions of excellence, der er en slags æresmedalje til de deltagere, der opnår mere end 500 point.(9/7)
Irske problemer for
MT Højgaard i Norge
En irsk underentreprenør har skabt problemer for MT Højgaard i Norge, hvor den danske entreprenørgigant udfører stål- og montagearbejdet på den 1.380 meter lange Hardangerbroen.
Indlejede byggearbejdere fra det irske selskab Atlanco udfører arbejde for MT Højgaard på broen, og da det norske Arbeidstilsynet udførte tilsyn på Hardangerbroen den 7. juni i år konstaterede Arbeidstilsynet brud på arbejdstidsbestemmelser igennem flere år.
MT Højgaard erkender, at den danske entreprenør ikke har været påpasselig nok. (9/7)
Installatørernes beskæftigelse på vej op
Beskæftigelsen forventes at være på vej op, antallet af indgåede lærlingekontrakter har været stigende, og der anes allerede nu en begyndende mangel på arbejdskraft i udvalgte geografiske områder.
Det fremgår af en ny arbejdskraftanalyse fra Tekniq. Tal fra Danmarks Statistik viser, at installationsbranchen sidste år havde 39.700 fuldtidsbeskæftigede ansatte 450 færre end i 2011.
Til gengæld, fremgår det af arbejdskraftanalysen, er beskæftigelsen fra april 2012 til samme måned i år steget med to procent. (9/7)
ny cheføkonom
i Dansk Byggeri
Et kendt ansigt i bygge- og anlægsbranchen skal fremover udlægge branchens politiske og økonomiske udvikling. Dansk Byggeri ansat Bo Sandberg i en nyoprettet stilling som cheføkonom med tiltrædelse 1. september.
Den cand.polit.-uddannede Bo Sandberg har arbejdet med erhvervspolitik i både Håndværksrådet og hos lønmodtagerne i BAT-kartellet.
(9/7)
Boligjobordning er
brugt til byggeopgaver
Det var i høj grad bygge- og anlægsbranchen, som nød godt af Boligjobordningen i 2012. En halv million danskere benyttede sig af ordningen, og de seneste beregninger fra Skat viser, at 94 procent af dem brugte fradragsmuligheden til håndværkerarbejder, mens havearbejde, rengøring og børnepasning stod for en meget lille del af fordelingen. (10/7)
3XN vinder tysk
universitetsbyggeri
Tegnestuen 3XN har efter en prækvalifikation med deltagelse af 24 andre arkitektvirksomheder vundet arkitektkonkurrencen om et nyt teknisk fakultet på Duale Hochschule Baden-Württemberg (DHBW) i tyske Stuttgart. Byggeriet med plads til 2.500 studerende omfatter 25.000 kvm og har et budget på 425 mio. kroner.(10/7)
Mangel på vækst sætter sit præg på omsætning
En venten på Folketingets vedtagelse af Boligjobordningen kan meget vel være gået ud over omsætningen hos landets bygge- og anlægsvirksomheder.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at salget i bygge- og anlægsvirksomhederne er faldet med 1,1 procent i tre måneders perioden marts til maj i forhold til perioden december sidste år og frem til februar.
Og da Boligjobordningens vedtagelse først faldt endeligt på plads i slutningen af april, kan det have fået private til at vente med at sætte håndværkeropgaver i gang, lyder vurderingen fra chefkonsulent Andreas Fernstrøm i Dansk Byggeri
(11/7)
Flere vil være ingeniører
Flere unge har mod på en karriere som ingeniør. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har syv procent flere førsteprioritetsansøgere end sidste år, mens Aarhus Universitet oplever en stigning på 18 procent i forhold til 2012, som i forvejen bød på et rekordstort antal ansøgere.
Som på DTU oplever også de byggeretlige uddannelser i Aarhus stor interesse, idet blandt andet bygningsdesign har mange ansøgere.(11/7)
Skagen Havn står
foran stor udbygning
Skagen Havn står foran en større udvidelse, så havnen i fremtiden kan modtage større krydstogtskibe og fragtskibe, og Per Aarsleff A/S har netop vundet opgaven i totalentreprise.
Kontrakten, som har en værdi af 226 mio. kroner, skal udføres i løbet af det kommende halvandet år og afsluttes i foråret 2015.
Havnen får en ny 450 meter lang havnekaj og en 80 meter lang pierforlængelse med tilhørende kajudstyr og forsyningsinstallationer.
Udvidelsen sker for at forbedre havnens faciliteter, så blandt andet krydstogtskibe og fragtskibe på op til 330 meters længde kan lægge til kaj i Skagen Havn. (12/7)
NCC udfører anden
etape af Amager Bakke
NCC Construction Danmark skal stå for anden etape af det storstilede energi- og affaldsanlæg ARC også kendt som Amager Bakke.
Opgaven til omkring 236 mio. kroner består af beton- og jordarbejder på en produktionsbygning, hvor affaldet omdannes til energi samt et kontor for de ansatte, som driver anlægget.
Ordren betyder, at NCC udfører alt jord- og betonarbejde på byggeriet af ARC.
Allerede i januar blev NCC således tildelt entreprisen på drift af byggepladsen, nedramning af pæle, konstruktion af siloer samt jord- og betonarbejdet.
De første dele af arbejdet i anden etape skal være færdig i slutningen af oktober 2014, og selve driften af Amager Bakke er planlagt at begynde i sommeren 2017. (12/7)
Mellemstore kommuner investerer mindst i anlæg
Landets største og mindste kommuner bruger generelt flest penge per indbygger på anlægsinvesteringer, mens de mellemstore er mere tilbageholdne.
Det kan man udlede af en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri, som har gennemgået de kommunale anlægsinvesteringer de seneste tre år.
Norddjurs Kommune er nummer tre på listen og bruger for eksempel 5.120 kroner per indbygger på anlægsinvesteringer om året, mens Guldborgsund Kommune ligger i bunden og kun bruger 1.357 kroner om året per indbygger. (12/7)
Uge 29 - 15. juli til 19. juli
Elektrikere trækker
beskæftigelsen opad
Elinstallatørerne har i stigende grad haft behov for flere ansatte det seneste år.
Beskæftigelsen i installationsbranchen er i andet kvartal i år steget med 1.400 beskæftigede sammenlignet med samme kvartal sidste år.
Men stigningen fordeler sig med 1.350 flere beskæftigede i elbranchen, mens der kun er kommet 50 flere til i vvs-branchen. (15/7)
Amagerværket er solgt
Amagerværket skifter forventeligt pr. 31. december 2013 ejer, når Hofor - det tidligere Københavns Energi - køber værket af det svenske statsejede Vattenfall. Dermed bliver Hofor igen ejer af et kraftværk.
Når myndighederne har godkendt købet af Amagerværket, går Hofor i gang med at planlægge omstillingen af værket til 100 procent bæredygtig biomasse.
(15/7)
Trappefirma vinder
sin hidtil største ordre
Trappefirmaet Wood Step med afdelinger i Havndal ved Mariager og i Rødovre har vundet sin hidtil største ordre med en levering på 544 trapper til et renoveringsprojekt i Albertslund syd for København med 544 rækkehuse. Kontrakten er indgået med MT Højgaard, der entreprenør på projektet.
Opgaven løber over de næste to år, hvor Wood Step skal levere og montere 12 trapper hver anden uge, (15/7)
Fire konsortier skal
afgive tilbud på broer
Banedanmarks store projekt med at gøre banen mellem Ringsted og Femern Bælt klar til den faste forbindelse til Tyskland er nået et væsentligt skridt nærmere de første udførelsearbejder med udpegningen af fire konsortier, der skal komme med tilbud på at forhøje 18 broer på Lolland og Falster.
De fire konsortier er MT Højgaard med Moe A/S; Arkil med Grontmij; Aarsleff Bane og Anlæg med Atkins samt italienske Rizzani de Eccher med Cowi, MJ Eriksson, VCE og Torque Cortex.
Broerne skal have plads til både kørestrømsanlæg og et ekstra spor. Der skrives kontrakt i foråret 2014.
(16/7)
Tre kæmper
om domicilbyggeri
Feltet er nu snævret ind til tre entreprenører, som skal diske op med det billigste bud, hvis de vil opføre et nyt 10.000 kvm stort domicil til investeringsselskabet Kirk Kapital.
Det spektakulære domicil, der nærmest troner sig op af vandet som en middelalderborg i det engelske højland, skal ligge i havnen i Vejle, og Kirk Kapital har udvalgt entreprenørselskaberne Züblin, Jorton og Jørn Friis Poulsen A/S (JFP) fra Herning til at give tilbud på byggeriet. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.
Vinderen udpeges 15. august, og byggeriet står færdigt ved udgangen af 2016(16/7)
Ældre elektrikere
er eftertragtede
Arbejdsløsheden blandt medlemmerne af El-fagets a-kasse fortsætter med at falde, og procenten er nu tæt på at være under tre. Helt præcist var den 3,08 i juni mod 3,35 i maj, viser den seneste statistik.
Især el-fagets ældre udøvere synes stærkt eftertragtede. Siden marts er det elektrikerne på over 60 år, der har haft den laveste arbejdsløshed blandt aldersgrupperne, og siden april har arbejdsløshedsprocenten blandt seniorerne ligget under 2. I juni var den 1,72.
(16/7)
Private skal hjælpes
til kloakering
Hørsholm Kommune har netop måtte opgive at tvinge husejere til at bygge deres kloakker om til separatkloakeringer. Borgerne protesterede over udsigten til udgifter på op til 300.000 kroner, og det får nu Danske Anlægsentreprenører til at frygte, at andre af landets kommuner havner i samme situation.
Landets kommuner skal inden årets udgang have udarbejdet klimatilpasningsplaner, som skal sikre mod klimaskader. Og Danske Anlægsentreprenører forudser, at det vil betyde gravemaskiner på private grunde, hvilket igen rejser spørgsmålet om, hvor pengene skal komme fra. (17/7)
Folketinget bygger
flere medlemsboliger
Flere af Folketingets medlemmer med bopæl uden for Sjælland skal nu have mulighed for at bo centralt i København.
Folketinget vil opføre cirka 40 nye lejligheder i tillæg til de 59 medlemsboliger, som man allerede råder over i dag.
Lejlighederne skal ligge i en ejendom i Anker Heegaards Gade tæt på Glyptoteket. Ejendommen, der tidligere har tilhørt Rigspolitiet, ejes i øjeblikket af det statslige ejendomsselskab Freja, som har udbudt den til 95 mio. kroner. (18/7)
Ny norm skærper
krav til ventilation
Ventilationsområdet er nu blevet samlet under en enkelt standard. Det er sket med den nye ventilationsnorm DS 447, som nu gælder for både mekanisk, naturlig og hybrid ventilation. Dermed er Danmark også ifølge installatørernes organisation Tekniq det første europæiske land med formulerede standarder for hele ventilationsområdet.
DS 447 afløser den gamle norm fra 2005, og den er blevet strammet på en række punkter Det sker i forventning om, at energikravene vil blive yderligere skærpet de kommende år, og at mekanisk ventilation af bygninger dermed ikke længere kan stå alene men må suppleres med kombinerede systemer (18/7)
Store besparelser
ved udlicitering
Landets kommunekasser vil årligt tilsammen kunne se frem til besparelser på mere end 552 mio. kroner, hvis kommunerne valgte at lade private virksomheder overtage flere af kommunernes vej- og parkopgaver. Det viser nye beregninger, som Dansk Byggeri har foretaget.
Beregningerne fra Dansk Byggeri viser desuden, at der er store forskelle på, hvor mange opgaver de enkelte kommuner sender i udbud og dermed også, hvor mange penge de enkelte kommuner kan spare ved at udlicitere mere. (19/7)
Rockwool på
opkøb i Tyskland
Rockwool-koncernen har været på opkøb i Tyskland og overtager BASF Wall Systems GmbH & Co. KG (BWS), som er en førende tysk system-udbyder for ekstern facadeisolering, fra den tyske kemi-koncern Basf. Opkøbet sker for at styrke Rockwools facadestrategi.(19/7)
Uge 30 - 22. juli til 26. juli
Stor interesse
for Gellerup
Både danske og udenlandske tegnestuer er interesseret i at udvikle et af landets mest kendte udsatte boligkvarterer: Gellerup og Toveshøj i Aarhus.
Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune har udskrevet en konkurrence på udviklingen af byrum i forbindelse med Helhedsplanen Gellerup Toveshøj, og den 1. juli var sidste frist for arkitekter og byplanudviklere til at byde ind på opgaven, som bliver at løfte et af landets største boligområder, der er i godt i gang med en omfattende Helhedsplan i milliardklassen.
17 danske og internationale teams har meldt sig på banen som ansøgere til at blive prækvalificeret. Fem teams bliver udvalgt i midtaen af august og vinderprojektet findes i starten af 2014. (22/7)
Byggeriet er klar
til at ansætte igen
De positive vinde strømmer for alvor ind over bygge- og anlægsvirksomhederne herhjemme. Halvdelen af virksomhederne har nemlig planer om at ansætte flere medarbejdere inden for det kommende halve år, og troen på hjemmemarkedet er også steget.
Det viser en ny analyse blandt danske mere end 650 topchefer i dansk erhvervsliv, som Greens Analyseinstitut har lavet for Dagbladet Børsen.
Og det er særligt bygge- og anlægsbranchen, som mærker stor fremgang. 38 procent af virksomhederne forventer fremgang på hjemmemarkedet, mens 48 procent af virksomhederne ifølge analysen vil hyre medarbejdere de kommende måneder. (22/7)
Cowi overtager
ingeniørafdeling
Den danske rådgiver Cowi overtager Vattenfall Engineering, og dermed placerer Cowi sig blandt de førende rådgivere i Skandinavien inden for bæredygtig produktion af elektricitet og varme.
Selskabet, der har 70 ingeniører, er det svenske energiselskab Vattenfalls ingeniørafdeling i Danmark, og Vattenfall Engineering har mange års særdeles solid ekspertise inden for kraftværker og grøn omstilling af kraftvarmeværker blandet andet fra Amagerværket. (23/7)
Lillebæltsbroen skal repareres
Den nye Lillebæltsbro skal gennemgå en del reparationsarbejder den kommende tid, efter en lastbil natten til tirsdag den 23. juli brød i brand i nødsporet.
Undersøgelserne har vist, at der er behov for en del reparationsarbejde på de forskellige bro-elementer.
Reparationsarbejdet på broen vil finde sted løbende i den kommende tid, men Vejdirektoratet vil forsøge at afvikle det i perioder, hvor det generer trafikken mindst muligt. (24/7)
Rektrutteringsproblemer
hos landets installatører
Efterspørgslen efter faguddannet arbejdskraft i landets installationsvirksomhederne er nu så stor, at der visse steder i landet ligefrem er udsigt til problemer med rekrutteringen fremover.
En ny analyse fra Tekniq over branchens arbejdskraftsituation viser, at der er udsigt til rekrutteringsbesvær på grund af lav ledighed.
På landsplan svarer seks procent af virksomhederne, at de har søgt forgæves efter arbejdskraft i april måned i år, mens det i 2010 var en procent. I Region Hovedstaden er antallet af virksomheder, der har søgt forgæves efter arbejdskraft, steget fra en til syv procent i samme periode. (25/7)
Nej til sociale klausuler
Stadig flere af landets kommuner vælger at droppe et krav om praktikpladser via sociale klausuler til fordel for en partnerskabsaftale. 20 procent af landets kommuner har indtil nu valgt at indgå en partnerskabsaftale med Dansk Byggeri, hvor kommunen, den lokale erhvervsskole og Dansk Byggeri forpligter sig til at samarbejde om at skabe flere praktikpladser. Det fremgår af Dansk Byggeri årlige kommuneanalyse.
Til sammenligning er der 54 procent af kommunerne, som anvender sociale klausuler, og 20 procent, som hverken anvender partnerskabsaftaler eller sociale klausuler. (25/7)
600 meter spor
udskiftes i Helsingør
Banedanmark starter en række renoveringsarbejder på Helsingør Station. Sporene ved perron 1 og 2 er efterhånden blevet så slidte, at de skal skiftes.
Derfor udskifter Banedanmark fra den 27. juli og frem til den 11. august i alt 600 meter spor ved de to perroner. Desuden bliver perronen ved spor 2 renoveret, så den bliver mere handicapvenlig med en ny forkant og med ledelinjer i belægningen. (26/7)