23948sdkhjf

Murerfaget er fortsat hårdt ramt af konkurser

Det er gået hårdt ud over murerfaget de seneste par år, og mange er fortsat hårdt trængt, men der er også lidt håb i horisonten
Det er fortsat svære tider for murermestrene, som må kæmpe hårdt for at skaffe ordrer nok til at holde beskæftigelsen i gang hos svendene. Det er nok den overvejende konklusion af murersektionens generalforsamling, der blev afholdt fredag på Munkebjerg i Vejle.

Med 1664 medlemsvirksomheder er Murersektionen dog fortsat en af de største sektioner i Dansk Byggeri, men det er også udtryk for at der per marts 2012 er 44 medlemmer færre end samme tid sidste år. Det er primært konkurser, der har ramt sektionen.

Bestyrelsen ramt

Det har også været en turbulent periode i sektionens bestyrelse. Konkurserne har nemlig også sat sit præg her, og murermester Karsten Lange har måttet trække sig fra bestyrelsen medio februar. Han blev erstattet af suppleant Christian Dahl Pedersen. Sektionens næstformand Niels Præstkjær har af personlige grunde valgt at stoppe i bestyrelsen et år før valgperioden udløber.

Selvom det fortsat er hårde tider for faget, ser det dog ifølge formanden, Henning Østergaard Jørgensens beretning, dog ikke helt så slemt ud som forrige år. Der er trods alt færre konkurser, og der er blevet lidt mere at lave.

Har givet arbejde

En af de positive ting har været fortsættelsen af Boligjobplanen, som for nogle virksomheders vedkommende har givet mere arbejde. Men samtidig ændres ordningen med udgangen af 2012 til at være et tilskud til energirenovering fra at være en ordning til bekæmpelse af sort arbejde. Der er dog nogle administrative opgaver der skal løses. Blandt andet skal der laves en positivliste over mulige projekter, og det arbejdes der allerede i Dansk Byggeris regi med sammen med Klima,- energi-, og bygningsministeren om.

Der arbejdes i sær på, at listen skal være præcis og let forståelig, således at den ikke bliver det “administrative mareridt" som det fremgår af beretningen, at renoveringspuljen var,

At det kan betale sig at arbejde aktivt for at få ændret reglerne, viser affaldsgebyrsagen, hvor der nu efter pres fra blandt andre Dansk Byggeri er ændret i reglerne, således at man skal tilmelde sig til affaldsordningen i stedet for at blive opkrævet gebyrer, selvom man ikke benytter sig af den.

Den nye konkurrencepakke blev også godt modtaget. Det gælder i særdeleshed forslag om nemmere overblik over kravene til byggevarer, mere digitalisering og en kritisk gennemgang af de kommunale procedurer og priser for byggesagsbehandling samt nye regler for kommunale byggerier over 20 millioner kroner.

Murerfaget er traditionelt et fag, der har taget sit ansvar med at uddanne nye folk til faget. Den tendens er fortsat på trods af krisen. Her er det lykkes at skabe 6,1 procent flere nye praktikpladser i murerfaget i 2011.

OK i hus

Murernes generalforsamling bød også på en debat, der dog ikke var specielt intens, men det er klart at overenskomstforhandlingerne har været fulgt med stor interesse.

Et af de punkter, der kunne sætte mestrene lidt i gang var en forhøjelse af lærlingelønnen, og under Dansk Byggeris direktør Peter Stenholms gennemgang af hovedpunkterne af overenskomsten kom det frem, at en lærling på sidste forløb tjener mere end mindstesatsen. Noget mange meste synes er et skævt forhold, men som Peter Stenholm måtte erkende, var det en del af pakken i at få en overenskomst i hus.

Den nytiltrådte direktør i MURO, Murerfagets oplysningsråd, Michael Østrup Møller, gav et indlæg om den manglende praktiske erfaring om murværkets kreative muligheder blandt arkitekter. Noget man vil gøre noget ved med nye kursusinitiativer, hvor arkitekter lærer hvad mursten kan, og sætter arkitekten i stand til at føre en kreativ dialog med mureren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094