23948sdkhjf

Kan ikke måle uden valid statistik

Produktivitetskommissionen kan ikke finde tilstrækkeligt valide oplysninger til at måle produktivitetsudvikligen i bygge- og anlægsbranchen. Det betyder dog ikke, at der ikke kommer gode råd
Bygge- og anlægsbranchen skal ikke forvente de store åbenbaringer fra Produktivitetskommissionen inden for dette område.

Produktivitetskommissionens formand, professor Peter Birch Sørensen, slår over for Licitationen - Byggeriets Dagblad fast, at det eksisterende talmateriale simpelthen ikke er godt nok til at foretage valide målinger af branchens produktivitetsudvikling:

- Vi har måttet se i øjnene, at det er en stor opgave at tilvejebringe en mere retvisende statistik. Det vil kræve et samarbejde mellem byggeriets organisationer og Danmarks Statistik. Derfor har vi opfordret til at nedsætte en arbejdsgruppe med deltagelse af de pågældende parter med henblik på at tilvejebringe en retvisende statistik, så vi bedre kan måle produktiviteten i byggeriet. Danmarks Statistik har selv udarbejdet en rapport på basis af blandt andre en dialog med byggeriets parter om de data, det vil være godt at fremskaffe. Men det er også et spørgsmål om, hvor store indberetningskrav man vil pålægge virksomhederne i branchen. Det er altså en afvejning mellem ønsket om den bedst mulige statistik over for ønsket om at minimere papirarbejdet for virksomhederne. Den dialog er bedst at etablere mellem Danmarks Statistik og byggeriets parter, siger Peter Birch Sørensen.

Ikke kun dansk problem

Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen er godt tilfreds med, at Produktivitetskommissionens formand "endnu en gang har understreget, at man ikke kan sige noget om udviklingen i byggeriets produktivitet":

- Derfor er der behov for at gøre noget, men vi skal være opmærksomme på, at det ikke er noget isoleret dansk problem. Det er et problem med samtlige statistikker i OECD-landene. Det bliver derfor svært at lave en rent dansk løsning, og det bedste ville være enighed i OECD-landene om, hvad der skal til for at sige noget meningsfuldt om produktiviteten i byggeriet, siger Lars Storr-Hansen til Licitationen

Gode råd

Produktivitetskommissionens kommer dog i den nyeste rapport med et par gode råd til politikerne om, hvad de kan gøre for at effektivisere byggebranchen. Der peges blandt andet på, at "bygge- og anlægsbranchen fylder meget i dansk økonomi, og branchen leverer et vigtigt input til alle øvrige brancher".

Branchen er desuden kendetegnet ved forholdsvis mange små virksomheder, og de største virksomheder i Europa har en markant mindre andel af markedet i Danmark i forhold til eksempelvis Sverige.

Desuden er standardiserede processer og præfabrikerede materialer mindre udbredte i Danmark i forhold til lande, hvor bygge- og anlægsbranchen er internationalt førende.

Vink med vognstang

Og så er der et vink med en vognstang til politikerne om, hvad de kan gøre ved situationen. Heldigvis har regeringen allerede taget fat på at løse et af de væsentligste problemer - at sagsbehandlingstider for ansøgninger om byggetilladelser varierer betydeligt på tværs af kommunegrænserne.

Desuden skal virksomheder, der ønsker at opføre den samme type af byggeri i forskellige kommuner, søge om særskilt tilladelse i hver enkelt kommune:

- Det øger omkostningerne ved behandling af byggesager for både den private og den offentlige sektor, og det hæmmer mulighederne for at indhøste stordriftsfordele i byggeriet, noterer kommissionen.

Sidst, men ikke mindst peges der på, at lovgivningen om autorisationer på el-, vvs- og kloakområdet bidrager til at opretholde stive faggrænser, der kan hæmme produktiviteten:

- Autorisationsordninger kan med fordel sondre mellem autorisationer til udførelse af rutineprægede installationer og installationer af mere kompliceret art, hedder det i rapporten.

Store forskelle

Hele seks procent af værditilvæksten for den markedsmæssige økonomi i 2012 stammede fra bygge- og anlægsbranchen, og godt ni procent af den private sektors samlede præsterede timer var inden for denne.

Der peges videre på, at sagsbehandlingstiden for industribyggeri varierer fra 23 dage i den hurtigste kommune til 202 dage i den langsomste branche.

For at styrke produktiviteten i bygge- og anlægsbranchen anbefaler Produktivitetskommissionen, at:

- Der indføres et "indre marked" for dansk byggeri - Hvis en bestemt type byggeri er blevet godkendt til opførelse i én kommune, så er den automatisk godkendt til opførelse i en anden kommune, forudsat den ikke strider mod de relevante lokalplaner og deklarationer.

- Der indføres en maksimalgrænse for, hvor lang tid kommunerne må bruge på at behandle en byggesag. Grænsen sættes lavere for ukompliceret byggeri og højere for kompliceret byggeri.

- Fødevarestyrelsens og Beredskabsstyrelsens godkendelser af byggeplaner kan gives på forhånd på baggrund af plantegninger.

- Der åbnes for delautorisationer til mere snævre og rutineprægede opgaver. I tilknytning hertil anbefales udvikling af modulopbyggede håndværkeruddannelser med henblik på at opbløde stive faggrænser.

Kvikskranke

Produktivitetskommissionen anbefaler også, at den digitale byggeansøgning kommer til at fungere efter et kvikskranke-princip.

Det betyder, at virksomhederne kun skal henvende sig ét sted for at indhente alle de fornødne tilladelser.

- Den nuværende organisering af byggesagsbehandlingen kræver som nævnt, at der i samtlige 98 kommuner findes de fornødne kompetencer til at foretage den ofte komplicerede tekniske sagsbehandling. I kommuner, der kun sjældent modtager ansøgninger om større byggeprojekter, kan det være svært at opbygge og vedligeholde sådanne kompetencer. På den baggrund kunne man overveje enten at indgå frivillige aftaler om at overføre den tekniske byggesagsbehandling til en nærliggende kommune i henhold til reglerne om forpligtende samarbejde mellem kommuner. Eller at opbygge et statsligt organ, der varetager den tekniske byggesagsbehandling for de kommuner, der anmoder om det, eller som ikke har overholdt de maksimale behandlingsfrister for byggesagerne i et antal perioder i træk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.168