Garanti skal sikre bedre energirenovering
Energirenoveringsprojekter får nye garantiordninger, der sætter energibesparelser i fokus
Det er Bygningsstyrelsen, der selv har energirenoveret 50 bygninger, som sammen med Energistyrelsen arbejder på at udvikle standardgarantimodeller til energirenoveringer. Styrelsen har netop udbudt opgaven om at udvikle og teste modellerne.
- Det, vi har oplevet i forbindelse med flere af de i alt 50 energirenoveringer, er, at den beregnede energibesparelse ikke lever op til den faktiske energibesparelse, og på den baggrund har vi set et behov for at udvikle nogle garantimodeller, som man kan benytte, hvis ikke man bruger Esco-modellen, fortæller chefkonsulent i Bygningsstyrelsen Cathrine Skak Nielsen.
I et Esco-projekt stiller Esco-leverandøren garanti for, at kunden når de planlagte energibesparelser. Hvis besparelserne ikke nås inden for garantiperioden, skal leverandøren i stedet dække omkostningerne.
Kun tre af Bygningsstyrelsens projekter har været Esco-projekter, og et lignende billede gør sig gældende i resten af landet:
- Esco er ikke så udbredt igen. Langt størstedelen af de energirenoveringer, som bliver foretaget, er ikke Esco-projekter. Derfor ser vi et behov for garantimodeller, man kan benytte til totalentrepriser og andre former for entrepriser, siger Cathrine Skak Nielsen og fortsætter:
- I forbindelse med energirenoveringer er det normalt, at der bliver foretaget en forundersøgelse af de inkluderede bygninger, men rådgiveren eller entreprenøren garanterer ikke for, at man opnår den energibesparelse, som forundersøgelsen har peget på.
Besparelse ikke opnået
En række analyser, som Bygningsstyrelsen er i gang med, viser, at det ofte sker, at den faktiske energibesparelse ikke lever op til den beregnede besparelse.
- Vi er i gang med analyser om energirenoveringer i alle fire sektorer - offentligt byggeri, privat boligbyggeri, erhvervsbyggeri og alment boligbyggeri. De foreløbige resultater peger på, at der er forskel på den beregnede besparelse og den besparelse, der er opnået, efter at byggesagen er afsluttet, siger Cathrine Skak Nielsen.
Vil hjælpe kommuner
Nye garantimodeller kan blandt andet blive en stor hjælp for kommunerne, som er i fuld gang med at energirenovere.
En ny undersøgelse, som Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev Momentum har foretaget, viser, at 97 procent af kommunerne svarer, at deres arbejde med energirenovering har været stigende eller stærkt stigende fra 2007 og frem til i dag. Garantimodellerne kan altså være et værktøj for mange kommuner, når de skal energirenovere.
Aarhus Kommune er en af de kommuner, som har stort fokus på energirenovering. Kommunen arbejder lige nu på et omfattende energirenoveringsprojekt til knap en halv mia. kroner. Projektet er et alternativ til Esco-modellen, og der er derfor ikke automatisk en garantiordning med i projektet.
Karen Margrethe Høj Madsen, der er projektleder i Aarhus Kommunes ejendomsforvaltning, synes, at det er positivt, at Bygningsstyrelsen og Energistyrelsen vil udvikle garantimodeller i forbindelse med energirenoveringer.
- I forbindelse med vores store energirenoveringsprojekt arbejder vi selv på at udvikle nogle garantimodeller på eksempelvis dele af projektet eller over en kort årrække. Alternativet er, at man ikke har nogen sikkerhed for, at entreprenøren leverer de lovede eller forventede energibesparelser, siger hun og fortsætter:
- Det bruger vi en del ressourcer på. Hvis der kommer nogle standardmodeller, som vi kun skal lave enkelte tilpasninger til, bliver arbejdet med at udvikle projekterne en del lettere.
Færdig til jul
Fristen for at anmode om prækvalifikation til opgaven om at udvikle og teste nye garantimodeller er 27. maj klokken 12. Hvornår projektet skal være afsluttet er ikke fastlagt endnu, men garantimodellerne skal være klar inden jul:
- Bygningsstyrelsen går i gang med en ny energirenoveringsindsats efter jul, så forventningen er, at de nye garantimodeller ligger klar dér.
Bygningsstyrelsen forventer at prækvalificere fem aktører til at afgive et endeligt tilbud på opgaven.