Boligejere straffes for energirigtigt nybyggeri
Beskikket energikonsulent fra Hjørring efterlyser ligestilling mellem tilskud til energirigtigt nybyggeri og energirenoveringer
- Håndværkerfradrag, tilskud til efterisolering, tilskud til udskiftning af vinduer, tilskud til udskiftning af oliefyr. Hvis man i Google skriver "tilskud" i søgefeltet, er der snart ingen grænser for, hvilke tilskud man som privat boligejer kan søge tilskud til. Når det drejer sig om nybyggeri, er det pludselig et helt andet billede, der tegner sig, forklarer Brian Møller Jakobsen.
Han henviser til, at det over de seneste år er blevet væsentligt dyrere at opføre en ny bolig, da der er kommet en hel stribe lovpligtige og/eller uundgåelige poster som eksempelvis skærpede energikrav, energimærkning, blowerdoor test, lovpligtig byggeskadeforsikring og 25 procent moms på byggegrunde oven i den prisudvikling, der samtidig er sket på tilslutningsafgifter.
Straffer de gode
BR 2010 indeholder minimums krav til energirammeberegningen for et nyt bolig byggeri, ligesom det indeholder kravene til lavenergi klasse 2015 og klasse 2020. Derudover findes der forskellige andre standarder som eksempelvis passivhuse:
- Som boligejer kan man frivilligt vælge at gøre brug af en af de højere og mere klima- og miljøbevidste standarder, som oftest koster boligejeren fem-ti procent mere end standardbyggeriet. På samme måde som ejere af eksisterende bolig byggeri kan få tilskud, mener jeg også, at en frivillig opklassificering af et nybyggeri bør udløse et tilskud. Dette er ikke tilfældet i dag, tværtimod bliver man straffet, hvis man opklassificerer sit nybyggeri. Det skyldes, at både ejendomsbeskatningen og hus forsikringen tager udgangspunkt i husets udvendige areal. Det vil næsten uundgåeligt blive større i et lavenergihus, idet at vægtykkelsen vokser som følge af øget isoleringstykkelse, skriver Brian Møller Jakobsen videre.
Fordeling af tilskud
Typisk er vægtykkelsen i et lavenergihus 0,5 0,6 meter. Et hus, der opføres efter standardkravene i BR-2010, kan stadig opføres med væg tykkelser på ca. 35 cm. Tager man udgangspunkt i en ny 1 plans bolig med et bruttoetageareal på 150 kvm, får man omkring 133,5 kvadratmeter boligareal, hvis man bygger et standard BR-2010 hus. Bygger man en lavenergibolig, skrumper boligarealet til ca. 124 kvm:
- Konklusionen er, at hvis man vælger at opklassificere sit nye hus energimæssigt, skal man først betale fem-ti procent mere for huset. Dernæst får man et hus, som indvendigt er knap 10 kvadratmeter mindre. Samtidig bliver man fuldt beskattet af sin vægtykkelse, hvilken man jo også skal betale forsikringspræmie for. Alle de fine regnestykker vedrørende rentabiliteten i lavenergihuse falder pludselig lidt fra hinanden, når man tager det mindre boligareal med i beregningerne. Det gør det svært at sælge lavenergihusene frem for standard husene, når folk i dagens Danmark har en trængt økonomi og svært ved at få finansieringen på plads. Er det ikke snart ved at være tid til at fordele tilskuddene lidt mere ligeligt imellem eksisterende boliger og nybyggeri?, spørger Brian Møller Jakobsen.