23948sdkhjf

Et spørgsmål om en hurtig udrykning

Der går 16 dage, fra 3F har modtaget anmeldelse om østarbejdskraft på en byggeplads, til 3F besøger pladsen
Onsdag den 11. januar fik 3F en anmeldelse om, at der uden for en byggeplads på Midtsjælland holdt fem polske biler, heraf to store varebiler.

Dagen efter var der seks biler, og så skulle man tro, at 3F var klar til at rykke ud og forsvare den danske arbejdsmarkedsmodel mod social dumping. Eller måske endda konstatere, at alle forhold omkring løn, pension, feriepenge og arbejde var i orden.

Efter flere gange at have fortalt Licitationens medarbejder, at man ville rykke ud, skete intet, og senest har Licitationen fået at vide, at det sker på fredag – den 27. januar og 16 dage efter anmeldelsen.

Mangler ressourcer

Ved kontakt til den 3F-medarbejder, der skal stå for "besøget" på byggepladsen, får Licitationen - Byggeriets Dagblad at vide, at det ikke kan ske hurtigere på grund af, at den polske tolk ikke kan før.

Samtidig afviser den 3F- ansatte, at det er muligt altid at rykke hurtigt ud.

- Det har vi ikke ressourcer til, lyder svaret.

Han fortæller dog, at der foreligger en RUT-registrering af byggepladsen, men samtidig gør han opmærksom på, at der er problemer med de pågældende virksomheder.

Han gør også opmærksom på, at Arbejdstilsynet har besøgt byggepladsen.

Men det får altså ikke 3F til at mene, at hurtig udrykning er nødvendig – eller hva’?

MF’er er flov

Licitationen spurgte formanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Lennart Damsbo-Andersen (S), hvad han mener om 3F’s indsats:

- Jeg er selv 3F’er og er flov over, at fagbevægelsen ikke løfter opgaven bedre. Der foreligger en aftale om, at myndighederne gennem Arbejdstilsynet, Politiet og Skat skal skærpe indsatsen for at sikre, at RUT-tilmelding er i orden, og der betales de skatter og afgifter, der kræves. Så nytter det ikke noget, hvis fagbevægelsen ikke løfter den opgave, den selv har påtaget sig, omkring at sikre ordnede løn- og arbejdsforhold for de udenlandske byggearbejdere. Det er simpelthen ikke godt nok, hvad der foregår på Midtsjælland, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Bekymrende

Direktør Erik Møbius fra Dansk Håndværk har tegnet overenskomst med 3F om, at hans medlemmer ved anvendelse af underentreprenører skal sikre, at de arbejder under overenskomstlignende vilkår, ligesom Dansk Håndværk med aftalen om et "afsavnstillæg" reelt har accepteret en langt højere mindste timeløn end ellers gældende på byggeområdet. Det sidste også som værn mod social dumping:

- Det er dybt bekymrende, hvis 3F ikke sikrer, at forholdene er i orden ude på byggepladserne. Vi har med vores overenskomst ydet en indsats for at sikre, at danske virksomheder og deres ansatte ikke udsættes for unfair konkurrence gennem social dumping. Så nytter det ikke noget, hvis fagbevægelsen ikke lever op til eget ansvar for, at tingene foregår efter bogen på byggepladserne, siger Erik Møbius til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Licitationen - Byggeriets Dagblad har forsøgt inden deadline at få en kommentar fra formanden for 3F’s byggegruppe Peter Hougård Nielsen, men han er ikke vendt tilbage.Leder side 4
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078