23948sdkhjf

En del af lønnen var sort

En del af lønnen kom aldrig på lønsedlen, hævder den nu fyrede polske bygningsingeniør
Ud over den løn, der var indskrevet i kontrakten, skulle Sebastian Ulfik hver måned have 790 euro sort. Det havde parterne aftalt mundtligt.

Det fortæller Sebastian Ulfik, den 32-årige polske bygningsingeniør, der i 10 måneder har arbejdet for Budomex i Danmark.

Den ekstra betaling, der svarer til knap 6.000 kroner, fremgår ikke af ingeniørens lønsedler, og han kan heller ikke dokumentere udbetalingerne.

- Jeg fik pengene i hånden og kvitterede for modtagelsen, De ekstra penge var en væsentlig del af lønnen, men jeg måtte i flere tilfælde rykke for pengene mange gange.

Han oplyser, at det ikke var hans ønske, at en del af lønnen ikke skulle fremgå af lønsedlen og ikke indsættes på den aftalte bankkonto.

Licitationen - Byggeriets Dagblad taler med den 32-årige ingeniør samme dag, som han rejser hjem til Polen efter at være blevet fyret. Officielt på grund af arbejdsmangel.

Ifølge ingeniøren fordi han havde brokket sig over, at lønnen ikke kom til tiden.

Først på polsk kontrakt

Sebastian Ulfik, der kommer fra Czestochowa i det sydlige Polen, er færdiguddannet som bygningsingeniør i 2005. Han har siden primært arbejdet i udlandet, således i 2007-2009 i Danmark. Siden oktober sidste år har han arbejdet for Budomex i Danmark.

Han fortæller, at han ikke kendte Budomex i forvejen, men fik ansættelse efter at have sendt en ansøgning.

Han begyndte arbejde i Danmark uden forudgående at have arbejdet for firmaet i Polen. Ved sin ansættelse indgik han kontrakt med Budomex’ polske moderselskab Budomex sp. ZOO, og af kontrakten fremgik, at han havde arbejdssted i Polen.

I de første fire måneder lød lønnen ifølge kontrakten på 3359 polske zloty svarende til cirka 6.000 kroner. Der er ingen lønsedler fra denne periode.

- Jeg fik lidt mere end kontrakten, vel omkring 2.000 euro, hvor de 1.400-1.500 euro blev overført til banken. Resten fik jeg i hånden, og jeg kvitterede for modtagelsen, fortæller han.

Fint samarbejde med NCC

1. februar blev han ansat i Budomex’ danske selskab på funktionærkontrakt til 20.000 kroner om måneden.

Han oplyser, at han havde ansvar for Budomex’ timelønnede på KARA-byggepladsen, hvor han virkede som supervisor og blandt andet formidlede kontakten mellem NCC’s projektledelse og håndværkerne.

- Jeg synes, jeg havde et meget fint samarbejde med NCC.

Sebastian Ulfik blev fyret af Budomex 17. august, et par dage efter at være kommet tilbage til arbejdspladsen fra ferie. Han er ikke i tvivl om årsagen.

- Inden jeg tog på ferie havde jeg en snak med min nærmeste leder i Budomex, og jeg lagde ikke skjul på, at jeg var utilfreds med, at lønnen ikke kom til tiden. Jeg arbejdede 55 timer om ugen og ville have min løn. Det var vel et rimeligt forlangende. Jeg synes, det var en meget ydmygende måde at blive fyret på, siger han.

Vil rense sit navn

Efter fyringen fortsatte han med at passe sit arbejde af frygt for, at han ville miste retten til sin løn i opsigelsesperioden. Samtidig gik han til 3F for at få hjælp, fordi han følte sig snydt.

- Jeg vidste, at 3F er interesseret i Budomex og har hjulpet polske arbejdere, og så kendte jeg ikke andre fagforeninger. Jeg ønsker retfærdighed, og så ønsker jeg at få renset mit navn. Den måde, jeg er smidt ud på, ser ud som om, det er mig, der har gjort noget galt, og det er det ikke, mener han.

Han erkender, at det er lidt sent at henvende sig til fagforeningen, når skaden er sket.

- I Budomex ønsker man ikke, at medarbejderne er medlem af en fagforening, og man holder øje med dem, der melder sig ind. I Budomex siger man, at Danmark ville være det perfekte land, hvis der ikke var fagforeninger, og det afholder mange fra at melde sig ind. Og så var jeg også bange for at blive fyret, hvis jeg henvendte mig til en fagforening, erkender den 32-årige Sebastian Ulfik.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078