23948sdkhjf

LA kræver undersøgelse

LA vil have en undersøgelse af de sociale klausulers omkostninger og effekter
Nu skal effekterne af de sociale klausuler undersøges til bunds.

Det kræver Liberal Alliance oven på en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4, der viser, at otte ud af 10 kommunalpolitikere er begejstrede for at anvende sociale klausuler, mens seks ud af 10 mener, at Folketinget skal lovgive om kommunernes brug af sociale klausuler i forbindelse med opgaver, der sendes i udbud.

Regeringens ungdomspakke, der blandt andet skal skaffe flere praktikpladser til unge på erhvervsuddannelserne, indeholder netop et forslag fra børne og undervisningsminister Christine Antorini (S) om sociale klausuler i forbindelse med offentlige udbud af eksempelvis bygge- og anlægsopgaver.

Men Liberal Alliances ordfører, Merete Riisager, kræver, at der iværksættes en undersøgelse af sociale klausulers omkostninger og effekter, inden ministeren fremlægger sit forslag.

- Når kommunerne opfordres eller tvinges til at anvende sociale klausuler, bør regeringen kende omkostningerne og de negative effekter. Sociale klausuler anvendes allerede i kommunerne, og det er regeringens ansvar at forholde sig til de skader, klausulerne forventeligt vil medføre, siger Merete Riisager.

Ringere udbytte

Hun henviser til, at i virksomheder, der tvinges til at agere praktiksted, får de unge “ringere fagligt udbytte af praktikken":

- Der er en grund til, at nogle virksomheder ikke har praktikanter og elever ansat. Hvis en virksomhed ikke har ressourcer eller erfaring til at tage elever ind, men bliver tvunget til at gøre det alligevel, vil det ramme både den enkelte unge og virksomheden, Desuden skaber sociale klausuler mere bureaukrati og øger kommunernes omkostninger, mener Merete Riisager.

Hun understreger, at når kommunerne kontrollerer og overvåger virksomheder, der tvinges til at oprette praktikpladser, skaber det bureaukrati, ligesom kommunerne forventeligt må betale mere for en service, hvis de skal indgå aftaler i forhold til, hvem der er praktiksted og ikke i forhold til, hvem der tilbyder den bedste vare til den bedste pris:

- Praktikproblematikken skal løses på en måde, der ikke vælter problemer ud over de involverede parter – det må ministeren også være interesseret i, slutter Merete Riisager.

Frivillige aftaler

Dansk Byggeri mener heller ikke at sociale klausuler er vejen frem og var i gårsdagens udgave af Licitationen - Byggeriets Dagblad ikke overbevist om undersøgelsen.

- Mange politikere tror stadig fejlagtigt, at sociale klausuler kan løse praktikpladssituationen. Men der er slet ikke den volumen i sociale klausuler, som politikerne tror. I stedet for at fremme incitamenterne til at tage lærlinge, så skaber kommunerne med sociale klausuler en masse unødigt bureaukrati, siger afdelingschef Louise Pihl.

Dansk Byggeri anbefaler i stedet frivillige partnerskaber, hvor kommunen, erhvervsskolen og områdets virksomheder i samarbejde skaber praktikpladser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141