23948sdkhjf

Polsk ingeniør på dumpingvilkår

Underbetaling i forhold til dansk ingeniørløn og påstand om sort aflønning i sag mod det polske byggefirma Budomex
Det er ikke kun danske håndværkere, der presses af underbetalt udenlandsk arbejdskraft. Også danske bygningsingeniører må tilsyneladende imødese konkurrence på lønnen fra udenlandske kolleger.

Det viser en frisk sag, hvor Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) har opgjort et krav overfor den polske entreprenørvirksomed Budomex på vegne af en polsk bygningsingeniør.

Den polske ingeniør har i 10 måneder været beskæftiget ved byggeprojektet Energitårnet i Roskilde, hvor det kommunalt ejede affaldsselskab KARA/Noveren er i gang med at opføre et kraftvarmeværk til omkring 1,3 mia. kroner.

Det er NCC Construction, der opfører værket i totalentreprise. Budomex er underentreprenør og udfører betonarbejde.

Den polske ingeniør Sebastian Ulfik har under sin ansættelse haft først en polsk kontrakt med en månedsløn på cirka 6.000 kroner og dernæst en dansk funktionærkontrakt med en fast månedsløn på 20.000 kroner og ifølge ingeniøren selv derudover et beløb sort.

Han oplyser til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at han har arbejdet 55 timer om ugen - 10 timer ugens fem første dage og fem timer om lørdagen.

- Min timeløn var mindre end håndværkernes på den samme plads, siger han.

Flere lovbrud

BJMF har opgjort et krav på omkring 200.000 kroner for de 10 måneders arbejde for Budomex i Danmark.

Faglig sekretær Jesper Weihe fra BJMF oplyser, at fagforeningen er gået ind i sagen “på grund af omstændighederne med Budomex".

- Der har jo været flere faglige sager med Budomex på vores overenskomstområde, og Budomex har erkendt overenskomstbrud, men social dumping er lige uacceptabel uanset hvilke faggrupper, det går ud over.

Jesper Weihe oplyser, at fagforeningen i sit krav over for Budomex alene forholder sig til lovmæssige forhold, blandt andet opsigelsesvarsel efter funktionærloven og ufuldstændigt ansættelsesdokument.

- At han så har fået langt mindre end en dansk bygningsingeniør er en anden sag, men han var ikke omfattet af overenskomst, og det er som nævnt heller ikke vores område. At der er tale om social dumping, det kan der imidlertid ikke være tvivl om, siger han.

Normalløn 35.000 kroner

I Ingeniørforeningen (IDA) kender man ikke den konkrete sag.

- Men der vil altid være arbejdsgivere, der er grænsesøgende, og vi har haft eksempler med social dumping på vores område, men det er efter vores vurdering ikke noget, der har et stort omfang, siger Morten Thiessen, der er formand for IDA’s arbejdsmarkedsudvalg.

Han vurderer, at tilsvarende arbejde skal aflønnes med omkring 35.000 kroner om måneden afhængig af den enkeltes kompetecer.

- Arbejdsgiveren kan imidlertid ikke være i tvivl om, at de nævnte 20.000 kroner ikke er den rigtige løn for den type arbejde i Danmark. Det er tæt på en fornærmelse - selv for en 3F’er, siger Morten Thiessen.

Han mener, at det vil være nærliggende at antage, at man fremadrettet vil se mere social dumping inden for ingeniørfaget.

- Men aftaler som den skitserede er ikke holdbare. Når de udenlandske ingeniører finder ud af, hvad sidemanden tjener, så søger de andre steder hen, og jeg kan undre mig over, at den pågældende så længe har fundet sig i de vilkår, siger Morten Thiessen.

Budomex afviser snyd

Den øverste chef for Budomex i Danmark, projektchef Janusz Maciejkowicz, bekræfter over for Licitationen - Byggeriets Dagblad, at virksomheden har modtaget et krav fra BJMF.

- Vi vil svare i løbet af nogle få dage. Vi er ikke enige i fremstillingen. Vi mener ikke, han (Sebastian Ulfik) er blevet snydt. Han har bare hele tiden ønsket flere penge, siger han.

Janusz Maciejkowicz kan ikke anerkende, at Budomex har brudt dansk lovgivning, og han afviser påstandene om udbetaling af sorte penge. Han kalder det a conto for overarbejde, et overarbejde, som Sebastian Ulfik også fik afspadsering for, siger projektchefen, der ellers ikke vil udtale sig.

Licitationen - Byggeriets Dagblad har i flere omgange onsdag forgæves forsøgt at få en kommentar fra NCC.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094