23948sdkhjf

Byggeriet kæmper for fortsat udviklingshjælp

Udvikling af tekniske hjælpemidler kræver fortsat støtte
Den motoriserede stenvogn er sat i produktion og er netop sendt på markedet.

Det er en succes, som kan tilskrives penge fra Forebyggelsesfonden.

Flere af byggeriets aktører frygter imidlertid, at der ikke i fremtiden bliver lignende succeshistorier.

Baggrunden er at fondens formål ændres, så også initiativer til fastholdelse på arbejdsmarkedet kan støttes, og at man i den forbindelse stopper støtte til udvikling af nye tekniske hjælpemidler.

- Med afskaffelse af efterløn og udsigt til længere arbejdsliv er det fornuftigt at der bliver fokus på fastholdelse og et bedre samspil mellem forebyggelse og fastholdelse. Isoleret set er det imidlertid ærgerligt, at det udelukker penge til udvikling af projektideer fra branchen og arbejdspladserne, siger Ulrik Spannow, arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet.

Ærgrelsen deles i Byggeriets Arbejdsmiljøbus, branchens partsforetagende med fokus på netop forebyggelse af ulykker og nedslidning.

- Jeg håber ikke, løbet er helt kørt endnu. Stenvognen er jo et klokkeklart eksempel på, at pengene gør en forskel, siger projektleder Anders Kabel.

- De fondsstyrede projekter har være gode til at sikre medarbejderinddragelse i udviklingsarbejdet. Det har sikret, at man får udviklet produkter, der kan bruges og som er tilpasset branchen. Man får simpelthen et bedre startprodukt.

Anders Kabel vurderer, at stenvognen aldrig var blevet udviklet uden støtten på omkring en mio. kroner fra Forebyggelsesfonden.

- Vi må bare erkende, at det danske marked er for lille til at bære et udviklingsarbejde, som ikke garanterer en produktsucces, mener han.

Uheldig udvikling

Det er det lille ingeniørfirma Lolle & Nielsen, der har været med til at udvikle den motoriserede stenvogn. Firmaet har i øvrigt været tilknyttet andre projekter om udvikling af tekniske hjælpemidler til bygge- og anlægsbranchen.

- Vi synes, det er en uheldig udvikling, og vi opfordrer derfor til, at der også i fortsættelsen bliver mulighed for at søge penge til udvikling af virksomhedernes og branchens ideer til nye tekniske hjælpemidler, siger Andreas Lolle, ingeniør og partner.

- Forebyggelsen af nedslidning sker blandt andet ved udvikling af nye tekniske hjælpemidler, som gør hverdagen lettere. For at sikre en højere effekt af midlerne har vi to forslag. For det første kunne vi forestille os, at projekterne funderes bredere i branchen ved eventuelt at lade partsorganisationer være projektejere. For det anden skal der skabes incitament til at drive udviklingen videre, så det ikke strander på prototype-stadiet. Det er ikke nok at tænke udviklingsfase. der skal også indtænkes opstart af produktion, og det kan ikke udelukkes, at en delvis medfinansiering fra parterne kunne være et sådant incitament, siger han.

Ny handlingsplan

Ændringen af Forebyggelsesfonden kræver lovændringer, som er under forberedelse. Samtidig skifter fonden navn til Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse.

Der skal fra fonden anvendes godt en halv mio. kroner til at forebygge fysisk og psykisk nedslidning. I den forbindelse tilføres der flere penge til de små forebyggelsespakker, som virksomheder kan søge, ligesom der afsættes 10 mio. kroner til en handlingsplan mod arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen.

Tilsvarende anvendes knap en halv mio. kroner til forskellige tiltag til fastholdelse af flere personer på arbejdsmarkedet med fokus på seniorer og rehabilitering.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079