Forligsmanden giver byggeriet kort frist
Forhandlerne i byggeriet har to døgn til selv at forhandle overenskomsterne på plads
Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F genoptager efter et besøg hos forligsmanden tirsdag atter forhandlingerne. Det sker i eftermiddag efter mere end seks døgns pause.
Forligsmanden tilbød sin hjælp, men parterne vil give det en sidste chance at nå et forlig uden hans direkte assistance.
- Vi er enige om at gøre forsøget og prøve at gøre os færdige. Vi har derfor aftalt at mødes med det formål at indgå forlig, siger Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeris administrerende direktør.
Lønmodtagernes topforhandler Peter Hougård Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F, er enig:
- Vi tror naturligvis på, at det kan lade sig gøre. Ellers ville der ikke være grund til at bruge tid og kræfter på det, siger han.
De seks døgns pause har ikke betydet, at der er luget ud i parternes liste over krav.
- Alle elementer er fortsat i spil. For os er udgangspunktet fortsat vores krav, som efterhånden har været velkendt længe, siger Peter Hougård Nielsen.
Lars Storr-Hansen bekræfter, at alt i princippet fortsat er en del af forhandlingerne.
- Ingen krav er naturligvis ultimative, men opgaven er så hurtigt som muligt at få snævret antallet af elementer ind, så vi kan nå frem til en aftale, siger han.
Den store knast
Byggeriet er det sidste af de såkaldt store overenskomstområder, der mangler at komme i hus.
DI og CO-industri lagde rammen for det store altdominerende minimallønsområde, hvor der sker lønforhandling på den enkelte arbejdsplads. Derefter har DI og Transportgruppen i 3F lagt linjen for normallønsoverenskomsterne, hvor der som udgangspunkt ikke er lokalforhandlinger. Siden er overenskomstforligene kommet som perler på en snor med blandt andet butiksområdet, hotel og restauration, fødevareområdet og rengøringsbranchen.
Når byggeriet ikke kan slutte sig til rækken af forlig, skyldes det ikke mindst forholdene omkring udenlandsk arbejdskraft. Lønmodtagernes krav om et særligt tillæg ved arbejde, der ikke udføres i akkord - det gør udlændinge meget sjældent - og forpligtelse til, at også eventuelle underentreprenører arbejder efter overenskomsten, er hidtil afvist af arbejdsgiverne. Omvendt afviser lønmodtagerne ønsket fra arbejdsgiverne om bedre mulighed for lokalt at bestemme arbejdstiden.
Forligsmanden har indkaldt LO og DA til orientering fredag kl. 13. Forinden skal byggeriets parter aflevere en status på, hvor langt de er kommet.