Bedre indeklima forrenter sig kontant
Genindreguleringen af varmesystemet på Midtermolen har været en stor økonomisk fordel for Alm. Brand
- I større virksomheder kan driftsafdelingen hjælpe. Hvis der er problemer med bygningen, anbefaler vi under alle omstændigheder at gå i dialog med driftsafdeling eller ledelse, for det er vigtigt at fjerne selve årsagen i stedet for at symptombehandle med tæpper og varmeblæsere, siger Thomas Drivsholm.
Hjælper at sige det
Der kan være mange forskellige årsager til kulde og træk fra utætte vinduer over mangelfuld isolering til problemer med varme- og ventilationsanlæg. Og det nytter noget at tage dialogen med ledelsen.
Det mener Lars D. Christoffersen, der er professor ved DTU og rådgiver virksomheder om energiforbedringer og indeklima.
- Et dårligt indeklima giver simpelthen dårlig økonomi, så virksomheder er generelt klar til at gøre meget for at forbedre det. Mange energiforbedringer kommer ved at nogen klager over indeklimaet, og så må ledelsen gøre noget, siger Lars D. Christoffersen.
Nedsat produktivitet på grund af dårligt indeklima koster ifølge Teknologisk Institut samfundet 10-30 mia. kr. om året. Og det er blandt andet årsagen til, at forsikringsselskabet Alm. Brand på Midtermolen i Københavns Havn tager indeklimaet alvorligt.
Afslørende logbog
Hos Alm. Brand oplevede kontorchef Karin Sandberg, at hun og hendes kolleger ikke kunne holde varmen, da vinteren begyndte at trænge sig på sidste år.
- Vores bygning ligger lige ud til Københavns Havn, og vi led forfærdeligt under træk. Det er ikke sjovt at sidde og fryse i otte timer hver dag, og flere medarbejdere sad konstant med tæppe og jakke på, siger Karin Sandberg.
Karin Sandberg førte i en måned logbog med de andre medarbejderes beskrivelser; hvornår trækken var slem og hvor og afleverede den til driftschefen. Han undersøgte sagen, og det viste sig, at varmeanlægget fordelte varmen skævt, så der ikke kom varme nok til nogle etager, selvom der var skruet helt op. Driftsteamet valgte derfor at genindregulere varmeanlægget, og det hjalp.
- Vi har det meget bedre nu, og jeg hører sjældent klager længere. Man bør helt klart tage dialogen med ledelsen i sådan en situation. Jeg hørte flere gange den dér: Ej, vi siger ikke noget, det hjælper ikke. Men det gjorde det. Vi blev taget meget seriøst. Og der sker i hvert fald ikke noget, hvis man bare tier stille, siger Karin Sandberg.