23948sdkhjf

Kunsten at gennemføre en prækvalifikation

Byggeriets Evaluerings Center har i 2012 arbejdet med projektet ’Professionel udvælgelse i byggeriet’.

Projektet fokuserer på udvælgelsesprocesserne i den danske byggesektor, hvori prækvalifikation udgør en vigtig del. Derfor har vi naturligt fulgt med i sagen om den gennemførte prækvalifikation til Den fynske Forskerpark – Cortex Park i Odense (Licitationen 20/11-12, red.).

Sagen viser, hvor svært det kan være, at gennemføre en prækvalifikation. I den specifikke sag må Odense Kommune lægge ryg til utilfredshed fra branchen. Ifølge formanden for Dansk Byggeri på Fyn er der ikke i tilstrækkelig grad taget lokale hensyn i udvælgelsen af de virksomheder, der må give tilbud på opgaven.

Havde udbuddet i modsat fald favoriseret de lokale virksomheder, kunne man forestille sig, at kritikken var kommet fra de jyske og sjællandske virksomheder.

Ser man helt objektivt på sagens udbudsbekendtgørelse kan man konstatere, at udbyderen på fornuftig vis har gjort udbudsbekendtgørelsen så gennemsigtig som mulig. Udbyder har offentliggjort vægtningen af de enkelte udvælgelseskriterier, hvilket man ikke typisk ser i denne slags udbud. Det betyder, at ansøgere ved, hvordan udvælgelsen vil blive foretaget og hvilke kriterier, der lægges vægt på.

Større byggeopgaver skal sendes i EU-udbud, således at ikke bare danske virksomheder, men også udenlandske virksomheder kan byde på opgaven. Et af de vigtigste formål med at sende en opgave i udbud, er at skabe en sund konkurrencesituation.

EU-direktiverne indeholder grundlæggende traktatbestemte principper om ligebehandling, gennemsigtighed og proportionalitet. Det er altså ikke tilladt at stille krav om, at ansøgere skal have adresse på Fyn – eller i Danmark for den sags skyld.

I forbindelse med vores igangværende projekt om udvælgelse har vi talt med flere end 40 væsentlige aktører i den danske byggesektor, og emnet “lokale hensyn" er ofte blevet nævnt.

Nogle udbydere giver udtryk for, at der ofte kæmpes med reglerne, for at få lokale virksomheder med uden at risikere en klagesag. En af metoderne hertil er opdeling af byggeopgaven i mindre klumper (fagentreprise). Men det kan ifølge udbyderne medføre øget ressourceforbrug i forbindelse med udbuddet og i forbindelse med at lede byggeprocessen.

Heldigvis ser vi mange tiltag, som har til formål at gøre de lokale virksomheder mere konkurrencedygtige.

Der afholdes informationsmøder. Der igangsættes initiativer, som ruster de mindre virksomheder til at gå sammen i konsortier. Vi ser også initiativer til at fremme den mindre virksomheds evne til at sammensætte en målrettet og professionel ansøgning om prækvalifikation.

Vores projekt har vist, at det er vigtigt at bevare et godt forhold mellem ansøger og udbyder. Det gælder også de ansøgere, som ikke blev prækvalificeret. Det gavner konkurrencen, når de frasorterede virksomheder vil bruge ressourcer på at udarbejde en ansøgning næste gang udbyderen sender en opgave i udbud.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093