Krisetider kan bruges konstruktivt
Generationsskifte i gang med succes i Maskinhuset A/S i Horsens
Facadeskiltet i Slagelse er kommet op, mens verden var i fuld gang med en finanskrise.
- Vi har ramt bunden af krisen, og vi kommer måske til at træde vande et års tid mere. Men så kommer der gang i tingene igen. Problemet er, at ingen tør tage ansvar. Bankerne hyler stadig. Vi er i gang med femte år med krise, og ingen kommer med noget konstruktivt. Vi var også i krise, da man startede på byggeriet af Storebæltsforbindelsen. Den sugede liv i entreprenørvirksomheder. Femern-forbindelsen kan gøre det samme.
Stigende salg
Spåmanden hedder Johnny Lauritzen. Selv om han og Maskinhuset naturligvis er ramt lige så hårdt af de barske tider som alle andre, så tager han de optimistiske og positive briller på.
- Vi har altså haft stigende salg her i butikken gennem de sidste tre år. Markant i 2012. Vi får et år på niveau med 2004 og 2005, og det er ok. Men jeg er træt af, at vi har så meget uro rundt omkring os. Der er hele tiden for mange ting at forholde sig til. Lad os nu få arbejdsro med en mere positiv rytme og mere ro på tingene, så vi ikke får nye katastrofemeldinger hele tiden. Så skidt er det jo ikke, fastslår Johnny Lauritzen.
Maskinhuset A/S har hovedsæde i Horsens. Her deles kontoret med næste generation Kathrine Lauritzen og Tommy Bergmann.
Sønnen Kasper og hans kone, Tine, læser i Aarhus.
Det glidende generationsskifte er i gang. Det tog man fat på i Horsens, da krisen var på sit højeste.
Er strømlinet
- Det er vigtigt at få tingene i gang. Lena og jeg har selv prøvet at stå i en situation, hvor vi skulle lave et generationsskifte på 10 sekunder. Det er ikke ønskeligt. Så vi tager det glidende. Og krisen har været et godt sted at tage udgangspunkt. Vi har kunnet strømline, siger Johnny Lauritzen.
- Virksomheden har vel aldrig været så strømlinet som nu, hvor vi kan se enden på krisen, supplerer Tommy Bergmann.
Det er et år siden, Maskinhuset rykkede over også det største bælt og etablerede afdelingen Slagelse.
- Vi har netop ansat Allan Schmidt Nielsen som ny mand til at tage sig af salget i Slagelse. I Vissenbjerg på Fyn er vi jo allerede godt etableret, og det kører stille og roligt. Det samme begynder nu i Slagelse. Vi kan se, at vi har fået mange nye kunder på Sjælland, og en del gamle sjællandske kunder et kommet tilbage. Også jyske entreprenører, der arbejder meget på Sjælland, bruger afdelingen i Slagelse meget, og vi kan registrere en stadig større service-del også på vore egne maskiner, fortæller Johnny Lauritzen.
Planen er på sigt at fordoble den sjællandske afdeling til syv-otte medarbejdere fast. I øjeblikket trækker Maskinhuset på den fynske afdeling, hvis der ind imellem er behov for ekstra power på Sjælland.
Fest med Terex
Terex er hovedmærket hos Maskinhuset, hvor salgschef Tommy Bergmann også kan glæde sig over at have Bergmann på udbudslisten. Nemlig de tyske Bergmann-dumpere. Tillige importerer og forhandler Maskinhuset også Atlas gravemaskiner, minilæssere fra franske Pichon og Nugent-trailere.
- Terex er konstant helt fremme ikke mindst på motorfronten. Hvor andre mærker begynder at introducere Tier 4-motorer, har Terex kørt med dem længe, fortæller Tommy Bergmann.
Sortimentet fra Terex omfatter såvel rendegravere og gravemaskiner fra 980 kilo til 12,5 tons som gummihjulslæssere op til 18 tons. Tillige kompakt-læssere og dumpere samt store dumpere med op til små 40 tons i ladet.
- Terex er i øvrigt inde i lidt af en festlig periode med flere jubilæer. Maskinhuset har selv 25 års jubilæum som Terex-forhandler i år. Og Schaeff-fabrikkerne, som er en del af Terex, fylder 75 år. Selv er Terex fra 1933, så i 2013 er der 80 års fødselsdag, siger Johnny Lauritzen.