23948sdkhjf

Roskildes fagbevægelse i rivegilde om byggeplads

Dansk Metal efterlyser en mere aktiv rolle fra formanden for affaldsselskab for at undgå social dumping på kæmpebyggeri
Den lokale fagbevægelse i Roskilde beskylder det fælleskommunale affaldsselskab Kara/Noveren og ikke mindst selskabets bestyrelsesformand - der også er lokal LO-formand - for at løbe fra ansvaret i forbindelse med opførelsen af det 1,3 mia. kroner dyre nye forbrændningsanlæg i byen.

Fagforeningerne har konstateret minimum 13 udenlandske entreprenører på byggeriet, og ingen af dem er tilsyneladende dækket af dansk overenskomst. Eksempelvis en gruppe polske svejsere, der får blot 55 kroner i timen.

- Det er os, der skal tegne overenskomst med de udenlandske virksomheder, ingen tvivl om det, men ikke mindst en stor offentlig bygherre - ejet af ni sjællandske kommuner - har et ansvar for at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold. Det vi ser nu skulle være taget i opløbet, siger Jacob Birch Laursen, afdelingsformand for Dansk Metals afdeling i Roskilde.

Kara/Noverens bestyrelsesformand er Torben Jørgensen, der sidder i bestyrelsen som repræsentant for Roskilde Kommune, hvor han som socialdemokratisk byrådsmedlem er formand for teknik- og miljøudvalget.

Han er også formand for LO Roskilde.

- Derfor havde jeg sådan set forventet, at når vi har en LO-formand i spidsen for så stor en offentlig bygherre, at vi havde fået et praj om, at der ville komme et mylder af udenlandske entreprenører på byggepladsen. Så kunne vi have taget virksomhederne efterhånden som de dukker op, siger Jacob Birch Laursen.

Kasketter adskilles

Torben Jørgensen afviser kritikken.

- Jeg er orienteret om, at vi som bygherre har stillet krav om, at arbejdet skal udføres i henhold til ILO-konvention 94, og det er jeg fuldt tilfreds med, og indtil det modsatte er bevist, går jeg ud fra, at de retningslinjer bliver overholdt. Om de enkelte entreprenører har overenskomst, det blander vi os som bygherre ikke i. Det er op til de lokale fagforeninger. De må pumpe cyklen og komme ud og besøge arbejdspladsen, siger Torben Jørgensen.

Han understreger, at han lægger vægt på at adskille sine forskellige kasketter.

- Og det mener jeg i al beskedenhed, jeg forvalter fornuftigt. Det er ikke min opgave at fortælle fagforeningerne, hvad de skal gøre. Det er de dygtige nok til selv. Jeg mødes med fagforeningerne regelmæssigt, så de kunne bare have spurgt. hvis de havde spørgsmål om byggeriet, siger han.

Lukker øjnene

Jacob Birch Laursen kalder det for billigt at lukke øjnene for kendsgerningerne.

- Det er ikke nok, at man som stor offentlig bygherrer stiller krav om at ILO 94. Bygherren har også et ansvar for at sikre sig, at kravene rent faktisk overholdes. Det ansvar kan man ikke bare tørre af på de lokale fagforeninger. Vi skal nok løfte vores arbejde med at overenskomstdække, men forudsætningen for at skabe ordnede forhold på en sådan stor offentlig byggeplads er, at bygherren også vil det. Det har vi ikke set endnu, og i den forbindelse havde jeg meget gerne set, at LO-formanden havde spillet med. Det er bedrøveligt, at vi har ledige svejsere i byen, men det er direkte forkasteligt, hvis de underbydes af billig polsk arbejdskraft betalt af en offentlig bygherre, siger Jacob Birch Laursen.

Dansk Metal har indtil videre stillet overenskomstkrav overfor den tyske fagentreprenører Martin GmbH, som imidlertid ikke selv er udførende, men bruger en række underentreprenører. De lokale fagforeninger og deres forbund koordinerer netop nu deres indsats for at få overenskomstdækket hele byggepladsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156